Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Hilgertová: Dohonit tetu? To nebude úplně jednoduché

Praha – Až v roce 2020 odstartují Olympijské hry v Tokiu, je dost možné, že mezi závodnicemi bojujícími o medaile ve vodním slalomu bude znovu jméno Hilgertová. Ne, že by snad dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová chtěla pokračovat do nekonečna, ale její neteř Amálie zatím navazuje na úspěchy rodiny Hilgertů více než slibně a má našlápnuto na úspěšnou kariéru.

Amálie Hilgertová (vlevo) s bronzem z OH mládeže
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Jméno Hilgertová je již několik desítek let v České republice, ale také v zahraničí synonymem pro veleúspěšnou vodní slalomářku, která má na kontě dvě zlaté medaile z Olympijských her a šest zlatých z mistrovství světa. Avšak v posledních sezonách se na vrcholech výsledkových listin neobjevuje pouze jméno nejúspěšnější kajakářky historie Štěpánky, ale i její neteře Amálie, jež se úspěšně vydala ve šlépějích celé rodiny.

Sedmnáctiletá vodní slalomářka má již zlato z mistrovství světa juniorů a bronz z olympiády mládeže. Přitom s vodním slalomem začala v relativně pozdním věku. "Když jsem byla malá, jezdili jsme na vodácké výlety, ale se nás do toho příliš nenutili, jelikož věděli, že pokud nás budou nutit, tak se nám to zhnusí. Takže já jsem s tím začala až ve dvanácti letech, takže relativně pozdě," prozradila Hilgertová.

Díky jejím úspěchům v ní spousta fanoušků vidí nástupkyni slavné tety, která se vodnímu slalomu věnuje již od roku 1980 a na nedávno skončeném mistrovství světa v Americe obsadila čtvrté místo. Hilgertová však ví, že aby se alespoň přiblížila své příbuzné, čeká ji ještě velká spousta práce a její plány jsou zatím mnohem skromnější.

"Co má teta za sebou, není úplně jednoduché dohonit. Myslím si, že to jen tak někdo znovu nedokáže. Moje plány jsou zatím takové, že budu poslední rok v juniorech a chtěla bych se co nejlépe umístit na mistrovství světa, které bude v Brazílii. Dále to nějak neplánuji, respektive nesnažím se to nějak plánovat, protože když člověk plánuje moc dopředu, tak se to pokazí a to nechci, aby se mi stalo," řekla sedmnáctiletá česká naděje.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Studia 6: Štěpánka a Amálie Hilgertovi

Mohlo by se zdát, že díky příbuzenskému vztahu s tetou Štěpánkou, ale i strýcem Lubošem Hilgertem, jenž na mistrovství světa získal na kajaku pět medailí, má obrovskou výhodu, co se rad v závodění týče. Pravdou však je, že mladá Hilgertová se snaží ptát svých slavných rodinných příslušníků co nejméně.

"Snažím se poslouchat pouze svého trenéra, jelikož čím méně těch zdrojů je, tím lépe se na to soustředí. Ale jednou, když jsme byli na závodech na Trnávce, jsem byl zoufalá z jedné kombinace a ptala jsem se tety a strejdy, co si o tom myslí," řekla mladá závodnice, jejímž koučem je Jiří Prskavec.

A ani sama legendární Štěpánka Hilgertová se do rad příliš nežene, jelikož, jak sama přiznává, ne každý úspěšný sportovec se rodí s vlastnostmi pro trenérství. Ve své neteři ale vidí velkou budoucnost a věří, že by jednou mohla navázat na její úspěchy. "V hlavě to má srovnané, závodit umí, takže na mě navázat může. Dost často jezdí závodní jízdu lépe než v tréninku, což je dobrý předpoklad. Otázka je, jestli to udrží, ale hrozně jí fandím," dodala dvojnásobná olympijská vítězka. 

Zdroj
ČT sport, Český rozhlas

Hlavní zprávy

Nejčtenější články