Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Maslák: Zranění vypadá lépe. Evropu však vynechám

Praha – Jeho cíl byl jasný, jet na mistrovství Evropy a obhájit zlato na čtyřstovce. Pavel Maslák však bude šampionát kvůli obnovenému zranění stehenního svalu sledovat pouze jako divák. Úřadující halový mistr světa by sice závod v Curychu možná stihl, ale sám přiznal, že svůj návrat tentokrát nechce uspěchat. "Začnu trénovat až v září," řekl.

Pavel Maslák
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Sezona jako z říše snů. Tak vypadal začátek roku ze strany Pavla Masláka. V Sopotech se stal halovým mistrem světa a výbornou formu potvrdil i na prvním závodě Diamantové ligy, kde časem 44,79 sekundy překonal vlastní český rekord na 400 metrů. Jenže poté přišel v půlce května Evropský pohár klubů, na němž si třiadvacetiletý běžec natrhl sval, a to stejné zranění si poté přivodil i při obnovené premiéře na Diamantové lize.

"Při rozcvičce jsem to znovu ucítil, tak jsem hned vyrazil na kontrolu. Zjistili mi, že se to opět zhoršilo. Dokonce doktoři zjistili, že tam mám větší díru než dřív," řekl Maslák, jenž po diagnóze ukončil sezonu.

Podle mistra Evropy se jeho stav již zlepšuje. "Začíná to vypadat mnohem lépe. Hojí se to, ale již nemám kam spěchat. Začnu trénovat až v září, abych se mohl v klidu připojit v říjnu k tréninkové skupině," prozradil.

Maslák by díky tomu mohl teoreticky stihnout i curyšský evropský šampionát, kde by obhajoval zlato, ale sám přiznává, že by to bylo příliš velké riziko. "Když chodím, tak to necítím, ale kdybych se rozběhl, tak to bude asi jiná. Natržený sval se léčí čtyři až šest týdnů. Curych bych sice možná stihl, ale šel bych tam bez tréninku a je dost pravděpodobné, že bych se znovu zranil," nechal se slyšet Maslák.

Sprinty již budu běhat pouze doma

Hlavní důvod vzniku praskliny ve svalu vidí třiadvacetiletý český reprezentant v příliš velkém množství závodů, které absolvoval. "Bylo toho strašně moc. Běžel jsem spoustu závodů v hale i venku, a jak se mi dařilo, tak jsem málo regeneroval. Za tři roky jsem neměl dlouhou pauzu a nějak se to asi nasčítalo," řekl.

Kvůli tomu taky hodlá po návratu na atletické ovály změnit svoje návyky. Již neplánuje běhat sprinty na sto či dvě stě metrů, a pokud ano, tak pouze výjimečně v České republice. "Další roky již nebudu běhat sprinty v takové míře v zahraničí, ale jenom na domácí půdě," prozradil.

Na Prahu se chci připravit pořádně

Na druhou stranu si Maslák myslí, že měl štěstí v neštěstí. Dle jeho názoru totiž přišlo zranění v ten nejlepší možný moment. "Příští rok je mistrovství světa, za dva roky olympiáda, takže jsem si to snad vybral dopředu," řekl rodák z Havířova.

Kromě světového šampionátu ho příští rok čeká domácí halové mistrovství Evropy v Praze a právě na něm by se chtěl pokusit o další zápis do historických tabulek. "Na pražský šampionát se chci připravit podobně dobře jako na zlaté mistrovství světa. Možná bych rád natrénoval ještě o něco více. Mám metu a sen, kterým je hranice 45 sekund, což kdyby se podařilo právě v Praze, tak by to bylo super," řekl Maslák.

Další metou, na kterou by rád zaútočil, by měl mít i evropský rekord na otevřené dráze, který od roku 1987 drží časem 44,33 Němec Thomas Schönlebe. "Kdyby mi vydrželo zdraví, tak jsem se mohl posunout k času 44,5. Ale stalo se. Věřím, že pokud vydrží zdraví, tak bych evropský rekord mohl dát. Myslím si, že na to mám," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Pavel Maslák
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články