Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Synek zajel neoficiální světový rekord a na ME si věří

Praha – Zraněné koleno vyřadilo skifaře Ondřeje Synka na nějakou dobu z přípravy, tréninkové manko dohnal a nyní vše nasměroval k prvnímu velkému startu sezony. V jaké je formě, ukáže od 30. května, kdy začíná v Bělehradě mistrovství Evropy. Již nyní je však zřejmé, že od něj lze očekávat velké výkony. Přímé přenosy z ME nabídne o víkendu i ČT sport a náš web.

"Už se těším. Jsem nažhavený, natrénováno mám. Doufám, že mi to půjde hned od první rozjížďky a nedám nikomu čuchnout," řekl Synek. "Ambice je určitě nejvyšší. Obhájit titul. Jinak bych tam ani nemusel jezdit. Zatím mi sport jde a baví mě, takže pro úspěch dělám všechno," doplnil trojnásobný mistr Evropy.

"Koleno je na tom výborně. Na konci března jsem měl zranění z hokeje, měl jsem popraskanou chrupavku. Klidem a s pomocí doktora Bezvody jsme to vyléčili. Teď už v plném tréninku posiluju. Dá se říct, že jsem nic nezameškal, protože jsem jezdil na trenažéru. Noha odpočívala a objem rostl," popsal návrat po zranění stříbrný medailista z olympijských her v Londýně.

Loňský evropský šampionát mu vyšel skvěle. V mužském skifu nenašel konkurenci a bral zlato. "Teď pro mě bude nejdůležitější trefit se do závodního tempa. K tomu mi bude sloužit rozjížďka a semifinále. První závody budou zahřívací. Doufám, že se do závodního tempa dostanu rychle," uvedl Synek.

Potvrdilo se mu, že v zimě natrénoval dobře. "Na posledním tréninku před zraněním jsem na trenažéru zkoušet absolvovat jako test závod na šest kilometrů a zajel jsem si o šest sekund osobní rekord," řekl Synek. Šéf veslařského svazu Dušan Macháček prozradil, že se jednalo o čas 18:05, což by byl neoficiální světový rekord. 

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Ondřej Synek před veslařským ME

Na bělehradský kanál má dobré vzpomínky, na startu olympijské sezony zde vyhrál. "Je to tam hezké – takové koupaliště s plážemi. Akorát se trochu obávám nedávných povodní, protože řeka Sáva teče kolem závodiště," podotkl Synek.

Po šampionátu, který se nezvykle koná na startu sezony, a oplývá tak větší konkurencí, než bylo dříve zvykem, by měl Synek opět naskočit do kolotoče světových pohárů. I tento podnik špičkový český veslař v roce 2013 vyhrál. A také ho čekají Pražské primátorky, kde bude po šesti letech závodit na osmiveslici.

Tato sezona je podle Synka startovací směrem k olympijským hrám v Riu za dva roky. "Začíná se trénovat na kvalifikaci, kterou je mistrovství světa příští rok. Když se letos zadaří mistrovství světa, nastartuje se motor sebevědomí a dobré nálady," prohlásil český skifař.

Veslaři odjíždějí s cílem získat tři medaile

Na ME se představí rekordně početná česká výprava. Čeští reprezentanti pojedou patnáct ze sedmnácti disciplín, hlavní hvězdou bude kromě Synka Miroslava Knapková, která rovněž obhajuje zlaté medaile z loňského roku. "Chtěli bychom přivézt minimálně tři medaile. Kromě skifařů máme další nejméně dvě silné posádky," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška. O umístění na stupních vítězů by vedle Knapkové a Synka měly usilovat hlavně dvojka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč a čtyřka bez kormidelníka.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články