Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Šonka si v Malajsii vyrovnal osobní maximum, Kopfstein byl druhý

Putrajaya (Malajsie) – V kvalifikací se trápil, ale v hlavním závodě třetího podniku mezinárodního seriálu leteckých závodů Red Bull Air Race v Malajsii předvedl Martin Šonka výborný výkon. Český pilot obsadil šesté místo a vyrovnal si osobní maximum z Chorvatska. Vítězem se stal Brit Nigel Lamb. Dařilo se také Petru Kopfsteinovi, jenž v kategorii nováčků Challenger Cupu obsadil druhé místo.

Maďar Peter Besenyei během závodu Red Bull Air Race
zdroj: ČTK autor: Koller Jan

Šonka odjížděl do Malajsie v dobrém rozpoložení. V prvních dvou závodech sezony totiž obsadil sedmé a šesté místo a celkově držel sedmou pozici šampionátu s pěti body na kontě.

Vstup do třetího podniku však neměl ideální. V trénincích sice ještě předváděl dobré časy, ale v kvalifikaci začal bojovat s vlastním letadlem, které ztrácelo výkon, a obsadil až poslední dvanáctou příčku. To znamenalo, že se v hlavním závodě postaví proti vítězi z Chorvatska, Rakušanovi Hannesi Archovi.

Do hlavního závodu tak Šonka šel s tím, že se může pouze zlepšovat, a to se nakonec podařilo. V lehkém dešti, který skrápěl Putrajayu, sice na suverénního Archa ztratil 2,87 sekundy, avšak díky času 1,18,334 minuty jako druhý lucky looser postoupil mezi nejlepších osm, což znamenalo zisk dalších bodů.

"S týmem jsme zapracovali. Změnili jsme nastavení a bylo to vidět. To letadlo pracovalo daleko lépe. Sice nejsem spokojen s časem, z výsledku jsem docela šťastný," řekl po přistání na ranvej Šonka.

Tím, že postoupil jako do druhé části poslední, osmý, musel hned zpátky do vzduchu a jako by mu to přineslo štěstí. Mezi vzdušnými pilony prolétl ve velkém stylu a časem 1:16:48 si doletěl pro nejlepší čas v Malajsii. Ten nakonec znamenal šesté místo, čímž si vyrovnal osobní maximum z minulého závodu. Český pilot dokonce atakoval i příčku pátou, ale ta mu těsně unikla.

Je nám líto, video expirovalo.
Pilot Martin Šonka v Malajsii zazářil

Do závěrečné části, v níž si to rozdali nejlepší čtyři letci, vstupoval s nejlepším časem Kanaďan Pete McLeod, ale tomu poslední let nevyšel. Překročil povolenou náletovou rychlost a byl diskvalifikován. Vítězem se nakonec stal Brit Nigel Lamb, jenž si připsal premiérový triumf v seriálu, v němž působí již sedm let. Druhý skončil Rakušan Arch a třetí další Brit Paul Bonhomme. "Je to pro mě hodně emotivní. Musel jsem na to čekat sedm let. Jsem za to strašně rád a rád jsem i za tým," řekl po triumfu Lamb.

Kopfstein oslavil premiéru na stupních vítězů

Výborný výsledek si na své konto připsal i další Čech Petr Kopfstein, jenž v sobotním závodě kategorie nováčků zvané Challenger Cup obsadil stříbrnou příčku. "No je to paráda. Úžasný pocit. A to jsem v prvním letu ještě dostal penalizaci. Ale povedlo se mi hodit to za hlavu a soustředit se na druhý pokus. Je to sice jen jeden závod, ale vidím, že to jde. I přes velkou konkurenci. To vám dodá sebevědomí," řekl Kopfstein, celkově třetí muž Challenger Cupu.

Zdroj
ČT sport, martin-sonka.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články