Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Damková: Ženské reprezentaci přeji zažít atmosféru Eura

Praha – Dagmar Damková je v českém fotbale ženou několika funkcí. Členka výkonného výboru FAČR je zároveň předsedkyní komise rozhodčích a předsedkyně komise ženského fotbalu. Reprezentační A tým čeká o víkendu v Opavě utkání s Estonskem a 7. května v Uherském Hradišti proti Rumunsku. Tento duel budete moci sledovat v přímém přenosu na ČT sport. V rozhovoru pro Sportovní zprávy se vyjádřila k aktuálnímu stavu ženské reprezentace, ale i k nasazování rozhodčích v Gambrinus lize.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Dagmar Damková o delegaci sudích i ženském fotbalu

Z pozice předsedkyně komise rozhodčích ji letošní výkony sudích v lize zatím uspokojují. "Myslím, že výkony nejsou až tak špatné. Chybičky byly, jsou a budou. Pro komisi je samozřejmě nejlepší, když jich je co nejméně," řekla. Největší soudcovský přehmat letošní sezony najít nedokázala: "Nejvíce vidět jsou penalty, ale i další momenty. Je složité vše postřehnout. Hráči tomu kolikrát přidávají. Konkrétní případ vám teď neřeknu."

O rozhodčích diskutuje s kluby

Rozhodčí jsou vybíráni logickou metodou, hlavně podle počtu odpískaných duelů. "Systém je standardní jako před každým ligovým kolem. Na vyhrocená utkání nepošleme nováčky, ale zkušené rozhodčí, kterým důvěřujeme," konstatovala.

Damková popsala, jak přesně nasazování sudích probíhá. Přiznala i telefonickou spolupráci s kluby. "V první řadě rozhoduji já, pak se mohou vyjadřovat ostatní členové komise. Ozvat se mohou jednotlivé kluby. Domlouvám se i s nimi. Pokud kluby někoho nechtějí, snažím se maximálně vyhovět. Ani mi nemusí uvádět důvod, ten má každý, ale když někdo vyjmenuje deset rozhodčích, tak má smůlu. Někoho dostat musí," uvedla.


FAČR se podle ní snaží o maximální podporu ženského fotbalu na všech úrovních a v užším vedení asociace má velkou podporu. "Zažíváme v Česku boom, není to rychlé jako v Itálii nebo Španělsku, ale jde to nahoru," řekla.

Českým fotbalistkám patří momentálně v tabulce v boji o postup na Euro čtvrté místo. O naději na postup zřejmě přišly i kvůli únorové prohře 1:6 v Itálii. "To byla velká škola. Byli jsme ještě v zimním spánku. Doufejme, že si z toho hráčky a realizační tým vzaly ponaučení. Před sebou mají čtyři domácí zápasy. Máme momentálně kvalitní fotbalistky, které umí hrát pěkný fotbal," upozornila a pozvala na sobotní domácí duel s Estonskem. "Jsem realista. Beru tuhle kvalifikaci jako krok směrem k další, která bude o následující mistrovství Evropy," myslí si. "Přála bych reprezentaci zažít atmosféru velkého turnaje, jako se to podařilo mně v roli rozhodčí," přála si.

Jí samotné se po pískání v poslední době začalo stýskat. "Ze začátku to tak vůbec nebylo, teď si někdy říkám, že je to trošku škoda. Jsem už ale na jiné lodi a snažím se pomáhat, jak to jde. Věřím, že můžu být úspěšná i na druhé straně," uzavřela.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články