Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kos biatlonovou reprezentaci nepovede, říká kandidát na šéfa svazu Hamza

Praha – Čeští biatlonisté prožívají turbulentní rok. Medailová smršť na olympijských hrách v Soči předčila jakákoli očekávání, Ondřej Rybář ohlásil, že už nechce být hlavním trenérem mužské reprezentace, a na konci března náhle zemřel svazový šéf Václav Fiřtík. Na tento post bude na valné hromadě 17. května kandidovat Jiří Hamza. Generální manažer svazu v rozhovoru pro Sportovní zprávy rovněž prozradil, že nevyšla jednání s možným nástupcem Ondřeje Rybáře Tomášem Kosem, který setrvá u slovinského týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jiří Hamza nejen o realizačním týmu biatlonistů

"Nechtěl jsem kandidovat, ale po těchto mimořádných okolnostech, které nastaly, jsem slíbil vedení, že na prezidenta kandidovat budu," uvedl Hamza.

Vedení biatlonového svazu je momentálně vícehlavé. "Rozprostřeli jsme si úkoly mezi sebe – ti bezprostřední Vaškovi kamarádi Vlastimil Jakeš, Libor Vlček… Schází se mnohem častěji výbor biatlonového svazu. Musíme hluché období překlenout. Uvidíme, co bude po 17. květnu dál," dodal Hamza.

Rybář neodchází, jen jeho úloha se mění

Náhlá Fiřtíkova smrt změnila všem plány. Nyní se řeší věci na další čtyři roky, především obsazení realizačních týmů. Nejpalčivější otázka zní: Kdo na místo Ondřeje Rybáře? Největším favoritem na uvolněný post reprezentačního kouče byl Kos. "Minulý týden v úterý Tomášovo angažmá definitivně padlo. Na další olympijský cyklus zůstává ve Slovinsku. Ještě teď nemáme všechna jména v mozaice, ale během čtrnácti dnů nebo tří týdnů musí být jasno," uvedl Hamza.

Sport
zdroj: ČT4

Rybář od biatlonového týmu zcela neodejde. "Hledá se spíše forma, v jaké tam zůstane," sdělil Hamza. "To, že do vedení tréninků přibyde jeden člověk, může být jen ku prospěchu," dodal.

Více peněz nejen do reprezentace

Biatlonový boom v České republice a řada úspěchů na nejvyšší úrovni tomuto sportu výrazně finančně pomohly. "Nárůst finančních prostředků do biatlonu bude. Relativně dobře se nám podařilo zhodnotit olympijské hry jak pro svaz, tak i pro samotné sportovce. Jen teď musíme finance dobře investovat," upozornil Hamza.

"Loni byl rozpočet kolem 40 milionů, včetně státních prostředků. V další sezoně předpokládáme, že se bude pohybovat mezi 50 až 60 miliony. Současné vedení svazu se rozhodlo, že 30 procent by se mělo věnovat na rozvoj reprezentace a 70 procent na rozvoj hnutí, což znamená na malé děti a nové sportovce a trenéry," zdůraznil Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články