Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Přerost: Členská základna je menší, ale kvalitní hokejisty máme

Praha – Český hokejový tým do 20 let na nedávném světovém šampionátu ve švédském Malmö dvakrát šokoval. Nejdříve porazil v nájezdech po dech beroucím souboji Kanadu poprvé v historii juniorských šampionátů, aby pak nevýraznému Německu nevstřelil ani gól. Postup do čtvrtfinále, kde jejich cesta skončila s pozdějšími mistry z Finska, jim zajistila až výhra nad výběrem Slovenska. Jak byl spokojen s vystoupením na MS samotný trenér Miroslav Přerost a jak vidí možnost jeho svěřenců prosadit se v seniorské reprezentaci? Rozpovídal se o tom ve Sportovních zprávách u Michala Dusíka.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Miroslav Přerost, trenér hokejistů do 20 let

Češi poněkolikáté nepřešli čtvrtfinále, ale dokázali, že hokejový svět musí s českou hokejovou školou počítat. "Bojový duch a týmové pojetí byly nejsilnější, co pamatuju. I když jsme před turnajem deklarovali, že až takové osobnosti nemáme," uvedl Přerost, který vedl český tým na MS hráčů do 20 let počtvrté za sebou.

Palcové titulky v zahraničních médiích po výsledku s Kanadou překvapily trochu i samotného Přerosta. "Po Kanadě jsme věděli, že musíme zůstat nohama na "zemi". Hráčům jsme to opakovali. Po výpadku s Německem se mužstvo zmobilizovalo a skupinu odehrálo velice slušně. Třeba Slováci měli výborné mužstvo, a přesto jsme si dokázali poradit," hodnotil vystoupení ve skupině.


V juniorských reprezentacích vidí talentované hráče i pro další roky. "Výchova mládeže je dlouhodobý proces, výsledky nejsou vidět hned. Já cítím, že se pohybujeme dopředu. Tým šestnáctky, sedmnáctky, ale i osmnáctky dokáže opět konkurovat Švédsku, které to paradoxně před deseti lety s Amerikou či Kanadou nedokázalo. Máme menší členskou základnu, ale kvalitní hráči z juniorských reprezentací vzešli. Mohu jmenovat Marka Mazance, momentálně chytajícího v NHL, nebo Ondru Paláta, který teď pojede na olympiádu," jmenoval příklady Přerost, který je profesionálním trenérem Českého svazu ledního hokeje.

"Další jména, která dvacítkou prošla, jako Mrázek, Jaškin, Hertl, Honejsek, Přibyl, Orsava. Ti už na reprezentační áčko dosáhli, a to je příklad, že tak strašné to s mládeží u nás není," uvedl kouč. V příštích letech tak ještě možná uslyšíme díky jeho práci o jménech jako Langhamer, Pastrňák, Simon nebo Šidlík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články