Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čech: Euro je turnaj, který si můžete užít

Bad Waltersdorf (Rakousko) – Brankářská jednička české fotbalové reprezentace Petr Čech oslavil zisk, podle vlastních slov, nejcennější trofeje v životě a po triumfu v Lize mistrů už začíná myslet na Euro. Na turnaj se těší, zvláště kvůli výjimečné atmosféře, která při něm panuje.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Martin Gregor

"Euro provází skvělá atmosféra. Je to turnaj, který si můžete užít," řekl Čech, ale druhým dechem dodal: "Je to také o nervech, legrace pro hráče začíná, až když se jim něco podaří."

V myšlenkách se ještě vrací k vítěznému finále Ligy mistrů. Nad Bayernem jeho Chelsea vyhrála až na penalty a Čech se stal jedním z hrdinů večera, když tři pokutové kopy během zápasu vytěsnil. Nyní se však plně koncentruje na další přípravu. "Nedá se to zapomenout, je to životní úspěch. Je ale pravda, že když tu trénuju, tak na to nemyslím," řekl.

Liga mistrů - největší úspěch kariéry

Během své kariéry už Petr Čech nasbíral mnoho trofejí. Třikrát vyhrál během svého osmiletého angažmá v Chelsea anglickou ligu, s jednadvacítkou slavil titul na mistrovství Evropy, s A-týmem vybojoval na Euru bronz. Triumf v Lize mistrů však vzhledem k náročnosti soutěže staví nejvýše. "Kolik fantastických týmů jsme během osmi let porazili a nikdy nám to pohár nepřineslo. To jen ukazuje, jak je těžké Ligu mistrů vyhrát. I proto tuto trofej označuji za největší úspěch kariéry," prohlásil reprezentační gólman.

Po jednom triumfu už v žertu pošilhával čerstvý třicátník po dalším. "K narozeninám jsem od spoluhráčů v Chelsea dostal pohár. Že by si kluci z nároďáku z toho vzali příklad a za pár týdnů by doručili další? To by bylo ideální," řekl v nadsázce Čech a obratem doplnil: "Ale jsme realisti. Favority Eura nejsme."

Pokud by Čechovi a s ním i celému týmu vyšel evropský šampionát, mohla by se opora národního mužstva i Chelsea stát jedním z kandidátů na zisk Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy. Sám Čech si však podobné úvahy nepřipouští. "Na Zlatý míč nemyslím. Pavel Nedvěd mi to připomíná: 'Teď už jsi mě skoro ve všem předběhl, ale Zlatý míč ti asi nedají,'" prohodil s úsměvem český brankář.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články