Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Southamptonu se testuje fotbalové jestřábí oko

Praha - Mezinárodní fotbalová federace testuje dva systémy, které by v budoucnu mohly pomoci rozhodčím určit, zda padl gól, nebo ne. Nejpopulárnější sport planety zatím technologiím vzdoroval. Fotbaloví bossové ale museli kapitulovat po sérii chybných rozhodnutí, která pokazila důležité zápasy.

Angličan Frank Lampard nádhernou střelou o břevno zamířil do německé branky a Albion vyrovnal v osmifinálovém zápase s Německem na 2:2. Na jihoafrickém mistrovství světa v roce 2010 byla ale radost anglických hráčů i fanoušku předčasná. Střela sice opravdu spadla do německé branky, na skóre se ale nic nezměnilo, rozhodčí jasný gól neviděli. Moment, který zůstal asi největší skvrnou šampionátu, byl také poslední kapkou, po které FIFA připustila, že i fotbal potřebuje videorozhodčí.

Na stadionu v britském Southamptonu teď experti Mezinárodní fotbalové federace testují jeden ze systému, který by v budoucnu mohl zabránit podobným omylům, jako byl ten, který v Johannesburgu přispěl ke konečné porážce Anglie 4:1. Technologii Hawk-Eye, neboli jestřábí oko, už s úspěchem využívají jiné sporty. "V tenise a kriketu se míč pohybuje po parabole. Je zasažen a pak letí vzduchem. Ale ve fotbale samozřejmě může míč přes čáru přenést i brankář, míč není vidět neustále a jeho pohyb je mnohem chaotičtější. Princip je stejný, ale museli jsme ho dál rozvinout a vylepšit, abychom měli jistotu, že bude absolutně bezchybně fungovat i ve fotbale," vysvětluje manažer projektu Steven Carter.

Zařízení využívá několik kamer, které míč sledují z různých úhlů. Nejnáročnější část testu ale představují situace, kdy balon zmizí za těly hráčů. V té chvíli přichází ke slovu počítačový program, který by měl dokázat rekonstruovat tu část jeho dráhy, kterou žádná kamera nemohla snímat. "Ve druhé fázi testování, která probíhá právě nyní, se pokoušíme simulovat skutečné herní situace," říká Michael Koster. On a další technici švýcarské laboratoře, která testy provádí, nechávají systém projít těmi nejnáročnějšími zkouškami.

Zakrývají kamerám výhled figurínami ve fotbalových dresech, vyrážejí míč z brány přesně na brankové čáře. Odraznou desku, která představuje gólmana, pak po milimetrech posunují směrem do branky. Technologie musí zahlásit gól pouze v případech, kdy balon čáru překročí celým objemem. Výsledky zkoušek budou k dispozici během několika týdnů. "Pokud bude k dispozici skutečně funkční technologie, kterou budeme moci využít, budeme mít jistotu, že nejdůležitější rozhodnutí, jestli gól padl, nebo ne, je skutečně správné. Rozhodčí musejí mít k systému důvěru, pak to hře prospěje," je přesvědčen Neale Barry z technické komise IFAB.

FIFA požaduje, aby zařízení dokázalo jakoukoliv situaci vyhodnotit během jedné vteřiny. Rozhodčí přijme informaci, zda gól padl, nebo ne, díky hodinkám, které má během zápasu na ruce. Spojení musí zůstat funkční i uprostřed signálů z desítek tisíc mobilních telefonů na stadionu při klíčovém zápase. "Založili jsme podnik se společností, která vyrábí komunikační systémy pro rozhodčí. Tak můžeme zaručit, že hodinky rozhodčího budou vždycky správně fungovat, bez ohledu na to, kolik lidí je na stadionu," dodává Steven Carter.

Také bitva o lukrativní kontrakt se světovým fotbalem je vlastně utkání mezi Anglií a Německem. Příští měsíc bude FIFA testovat konkurenční německý projekt, který využívá elektronický čip uvnitř míče.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články