Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Na Etně řádili jezdci z Mitchelton-Scott. Cháves slaví triumf, Yates obléká růžový dres

Fantastický týmový výkon předvedla v šesté etapě Giro d'Italia stáj Mitchelton-Scott. Na vrchol Etny dojely pospolu její hvězdy Esteban Cháves, který byl po celý den v úniku, a Simon Yates. Zatímco prvně jmenovaný úvodní horskou etapu závodu vyhrál, jeho kolega díky ztrátě dosavadního lídra Rohana Dennise přebírá růžový dres. Týmový úspěch si užívá také Roman Kreuziger, byť v samotném stoupání už kolegům neasistoval.

Průběh poslední ze sicilských etap výrazným způsobem ovlivnilo zformování početného úniku, do něhož se stáji Mitchelton-Scott podařilo "propašovat" Estebana Chávese. Zda na něj ostatní týmy zapomněly, anebo zkrátka nebyly schopné v kritický okamžik zareagovat, není zcela jasné. Druhý muž ročníku 2016 se však vezl na čele coby součást skupiny uprchlíků.

Stáj BMC musela reagovat a na špičce pelotonu jela ostřejší tempo, než jak by jinak bylo zvykem. Pomáhala též Astana, jejíž lídr Miguel Ángel López zatím ztrácí vteřinu za vteřinou a momentálně se nachází bezmála dvě minuty pozadu za vedoucím Rohanem Dennisem. Přesto měl peloton na patě stoupání na Etnu ztrátu minuty a půl.

Následoval první horský vrchol letošního ročníku Gira. Etna se tyčí do výšky více než 1700 metrů a závodníci na ni šplhali z opačné strany, než jak tomu bylo loni, kdy zvítězil za přihlížení favoritů slovinský jezdec Jan Polanc. Stoupání měřilo patnáct kilometrů s průměrným sklonem 6,5 procenta.

Je nám líto, video expirovalo.
Na Etně byl první Chaves, novým lídrem Gira je Yates

Zatímco v pelotonu tahal tempo v úvodních kilometrech Jan Hirt, v čelní skupině se dělilo zrno od plev. Sedmadvacet závodníků se postupně zúžilo v toho nejsilnějšího, když Cháves upláchl svým kolegům z úniku. O pár set metrů za ním přišly první útoky: nastoupit zkusil López i Tom Dumoulin, na což nepřesvědčivě reagoval Chris Froome.

Na minulých Tour de France by britský šampion sám vytvářel útoky, nyní visel na samém chvostu skupiny favoritů. Navíc tři kilometry pod vrcholem po nástupu Domenica Pozzoviva ztratil kontakt s konkurencí a musel vše namáhavě dojíždět. Ještě o kousek pozadu byl Dennis, který se snažil jet konstantní tempo a nereagovat na každý nástup.

Kilometr a půl před finišem pak ze skupiny vystřelil Simon Yates a vydal se za svým týmovým kolegou Chávesem, jehož vítězství již bylo téměř jisté. V posledním kilometru vytvořili dvojici a Yates svého unavenějšího kolegu dotáhl až do cíle, kde mu přenechal vítězství. Mrzet jej to nemuselo. Díky Dennisově ztrátě totiž britský jezdec přebírá maglia rosa.

Roman Kreuziger: "Dneska to byla super show. Krásný snímek cyklistiky, vidět ty dva, jak dojíždějí společně do cíle. Kluci ukázali, že jsou na tom velmi dobře. Asi deset kilometrů před cílem jsem se kousnul, protože tempo Astany bylo opravdu hodně vysoké. Pak jsem se v závěru zase trochu rozjel, ale samozřejmě jsem netáhl, protože tam byli jiní lidi, který bychom vezli dopředu. Určitě mě čeká hodně práce v dalších dnech."

"Vůbec to nebyl náš plán, byla to šílená etapa. Ani jsem nevěděl, že je Esteban v úniku. Já jsem se snažil šetřit až na samotný dojezd, nakonec to vyšlo perfektně. Cítil jsem se skvěle, a když po sobě ostatní jen koukali, vzal jsem to na sebe. Esteban si etapu zasloužil, byl vepředu celý den. Měl vyhrát," líčil v cíli průběh dne nový vedoucí muž Gira.

"Je to skvělý pocit, jsem hrozně šťastný. Tohle vítězství jsem potřeboval. Musím poděkovat Jackovi (Haigovi), že pro mne pracoval v úniku. Že jde Simon do růžového, to je jako sen, já navíc budu mít vrchařský dres. Do pevninské Itálie pojedeme s opravdu výtečnými pocity," hodnotil Cháves své vítězství.

Yates nyní vede o šestnáct vteřin před Tomem Dumoulinem, o deset sekund více ztrácí Cháves. Na čtvrté a páté příčce následují Pozzovivo (+43) a Thibaut Pinot (+45). Dosavadní lídr závodu Dennis je aktuálně šestý s mankem 53 vteřin, ztráta Chrise Frooma na čelo po etapě narostla na minutu a deset sekund. Britovi náleží osmá příčka pořadí.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 6. etapa (Caltanissetta - Etna, 164 km):

1. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) 4:16:10, 2. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) stejný čas, 3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ), 4. Bennett (N. Zél./LottoNL-Jumbo), 5. Pozzovivo (It./Bahrajn-Merida), 6. López (Kol./Astana), 7. Carapaz (Ekv./Movistar), 8. Dumoulin (Niz./Sunweb), 9. Aru (It./SAE Emirates), 10. Froome (Brit./Sky) všichni -26, ...37. Kreuziger (Mitchelton-Scott) -5:09, 91. Hirt (Astana) -17:10, 111. Štybar (Quick-Step Floors) -19:43.

Průběžné pořadí: 1. S. Yates 22:46:03, 2. Dumoulin -16, 3. Chaves -26, 4. Pozzovivo -43, 5. Pinot -45, 6. Dennis (Austr./BMC) -53, 7. Bilbao (Šp./Astana) -1:03, 8. Froome -1:10, 9. Bennett -1:11, 10. Aru -1:12, ...32. Kreuziger -5:54, 79. Štybar -23:32, 95. Hirt -29:36.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články