Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kopecký byl zlatu blízko. Rychleji jel pouze Ben Tulett

Tomáš Kopecký byl blízko vítězství na mistrovství světa. Na těžké trati v nizozemském Valkenburgu nakonec prohrál pouze s britským juniorem Benem Tulettem poté, co mu v posledním kole spadl řetěz. Stejně jako na ME v Táboře tak Kopecký získal stříbrnou medaili.

Ben Tulett
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Kopeckému se vydařil start a jel v nejrychlejší skupině pěti cyklokrosařů. Kromě něj se v popředí držel evropský šampion Loris Rouiller, rychlý Brit Ben Tulett, domácí Ryan Kamp nebo Pim Ronhaar a překvapivě také Američan Lane Maher. Českého cyklokrosaře zbrzdil v jedné ze zatáček pád do bariéry, stále se však držel poblíž čela závodu.

Trať byla extrémně náročná – k vysokému převýšení se přidala spousta bláta. Na kluzké ploše cyklokrosaři často padali, uklouznutí se v běhavé pasáži nevyhnulo ani Kopeckému. Ve druhém ze čtyř okruhů pak jako by extra síly našel Tulett, který navzdory dvěma pádům jel výtečně a ujížděl Kopeckému a spol.

Český závodník vedl pronásledování, rozestup však spíše narůstal a v polovině závodu činil už patnáct vteřin. Britský závodník však zřejmě přepálil tempo (v juniorské kategorii je prvním rokem) a Kopecký, který upláchl dalším soupeřům, jeho náskok během jediného okruhu smazal. Při průjezdu depem před nájezdem do posledního kola už oba jeli spolu.

Poté však Kopeckého zbrzdil spadlý řetěz a Tulett znovu vedl. Tentokrát ovšem úspěšná stíhací jízda nepřišla. Britský cyklokrosař, jehož bratr Daniel také úspěšně závodí, získal ve Valkenburgu zlato, které se od něho příliš nečekalo. Kopecký byl v cíli druhý s mankem 22 vteřin, bronz získal domácí Kamp (+30).

"Chtěl jsem zaútočit na začátku posledního kola. Jenže mi spadl řetěz a Tulett mi znovu ujel,“ řekl Kopecký pro web cyklokros.cz. "Řetěz mi spadl, protože jsem neměl na třetím kole vodítko, které na dalších dvou mám. Prostě smůla. Nebýt toho řetězu, mohlo být zlato. Na titul jsem si věřil," dodal Kopecký.

"Nevím, jestli se mi to nezdá," říkal v cíli šestnáctiletý vítěz, který dodal, že o triumfu ani nesnil. Jako prvoročák dokázal před ním juniorské zlato získat pouze Mathieu van der Poel. Další čeští junioři se do nejlepší dvacítky nevešli: jednadvacátý skončil Jakub Schierl, na 25. příčce dokončil Tomáš Ježek.

Kopeckého medaile je na této úrovni první od šampionátu v Louisville, kde bronz vybojoval Adam Ťoupalík. Toho jeho závod čeká v neděli, kdy bude soupeřit v kategorii do 23 let.

Zdroj
ČT sport, cyklokros.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články