Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Ke zlatu vystřelil sprinter Vigier, domácí fanoušky potěšila Welteová

Diváci v ochozech berlínského velodromu viděli další den soutěží na ME v dráhové cyklistice. Ze zlata ve sprintu se raduje Sébastien Vigier, který přidal další triumf pro úspěšnou francouzskou výpravu. Největší aplaus ovšem patřil domácí Miriam Welteové. Německá dráhařka byla nejrychlejší na pětistovce. Páté místo obsadila v bodovačce Jarmila Machačová.

Miriam Welteová
zdroj: ČTK/AP autor: Jens B\'ttner

Berlínský velodrom viděl vyvrcholení mužského sprintu, do kterého zasáhli i čeští dráhaři. Jak Martin Čechman, tak David Sojka postoupili mezi nejlepších šestnáct, ve finálovém pavouku ale vypadli hned ve svých úvodních soubojích a obsadili místa na hraně první desítky. Čechmanovi mohlo být útěchou alespoň to, že jeho nizozemský přemožitel Jeffrey Hoogland, který vyřadil také mistra světa Denise Dmitrijeva, prošel až do finále.

V něm Hoogland bojoval se Sébastienem Vigierem, Francouz ale potvrdil své bezchybné vystoupení v Berlíně. Na vítězství potřeboval jen dvě jízdy, když o svém triumfu rozhodl skvělým taktickým představení z první pozice – Nizozemec jeho blokádu prorazit nedokázal. Francie přidala další zlato do své už teď bohaté sbírky z letošního šampionátu.

Trenér českých sprinterů Petr Klimeš své svěřence chválí. "Oba zaslouží pochvalu za zlepšení, které se jim podařilo na dvoustovce. Oba se poprvé dostali pod deset sekund minulý víkend na závodech ve Vídni, teď dobrý výkon potvrdili. Bylo by veselejší, kdyby jeden z kluků pronikl do osmičky, ale konkurence je kvalitní, což dokazují jména ve startovní listině nebo dosažené časy," uvedl Klimeš.

Pátá skončila v bodovačce Jarmila Machačová. V první polovině dokonce vedla, když se dvěma soupeřkami získala okruh náskoku. "Jak jsme získaly okruh, tak byla chyba, že jsem nevyhrála první spurt v úniku. Zbytečně jsem někde zaváhala a plýtvala silami. Měla jsem se soustředit na soupeřky z úniku. Potom jsem neměla prostor, abych si někde odpočinula a získala další body. Možná byla chyba za každou cenu někde dojíždět mezery," posteskla si.

Evropská šampionka v bodovačce Trine Schmidtová
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Buettner

V eliminátoru se představil Jiří Hochmann, který chtěl vylepšit dojem po nevydařeném scratchi. Ze závodu, jehož start musel být opakován po defektu španělského závodníka, ale vypadl hned jako druhý, když se nechal zavřít na spodku dráhy. Ani druhé vystoupení na evropském šampionátu se tak českému reprezentantovi nevydařilo. V souboji o zlato našel nejvíce sil Belgičan Gerben Thijssen, stříbro získal Maxim Piškunov a bronz Rui Oliveira.

Velkou radost domácím příznivcům udělala na pětistovce Miriam Welteová. Němka vystřelila z bloků a na své soupeřky měla hned v počátku náskok několika desetin. Ten si udržela po oba okruhy, navíc v závěru ještě akcelerovala a zajela skvělý čas 33,321 (Welteová jela o šest setin rychleji než na letošním MS, kde skončila stříbrná). Německou radost ještě podpořila druhá Pauline Graboschová, na bronzové příčce skončila mistryně světa Darja Šmelevová.

Archibaldová vyhrála ženskou stíhačku

Finále ženské stíhačky skončilo triumfem favorizované Katie Archibaldové. Britská dráhařka to však neměla jednoduché, neboť její finálová soupeřka Justyna Kaczkowská vystartovala velmi svižně a v první polovině tříkilometrové distance si držela drobný náskok. Pak už ale převážily vytrvalostní kvality Britky. Bronz získala Silvia Valsecchiová, která využila špatného startu současné mistryně světa v silničářské časovce Annemiek van Vleutenové.

Vyvrcholilo omnium mužů. Do bodovačky vstupoval z prvního místa Julius Johansen, musel se ale mít na pozoru před Benjaminem Thomasem, Szymonem Sajnokem a také Albertem Torresem, který získal okruh a s ním i cenných 20 bodů. Španěl se přiblížil nejvyšším příčkám a bojoval o zlato. Torres byl na pásce nejrychlejší a díky zisku 10 bodů se stal novým mistrem Evropy. Johansena porazil o dva body. Denis Rugovac skončil předposlední.

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Berlíně:

Muži:

Sprint - finále: Vigier (Fr.) - Hoogland (Niz.) 2:0, o 3. místo: Dmitrijev (Rus.) - Vynokurov (Ukr.) 2:0, ...10. Čechman, 11. Sojka.

Omnium: 1. Torres (Šp.) 142, 2. Johansen (Dán.) 140, 3. Thomas (Fr.) 137, ...19. Rugovac.

Vyřazovací závod: 1. Thijssen (Belg.), 2. Piskunov (Rus.), 3. Oliveira (Portug.), ...19. Hochmann.

Ženy:

Bodovací závod: 1. Schmidtová (Dán.) 62, 2. Badykovová (Rus.) 31, 3. Šarakovová (Běl.) 29, ...5. Machačová 28.

Stíhací závod - finále: Archibaldová (Brit.) 3:29,328 - Kaczkowská (Pol.) 3:32,452, o 3. místo: Valsecchiová (It.) 3:33,908 - Van Vleutenová (Niz.) 3:36,581.

500 m s pevným startem: 1. Welteová 33,321, 2. Graboschová (obě Něm.) 33,559, 3. Šmelevová (Rus.) 33,757.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články