Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Španělská basketbalová liga 2023/2024

Australané slaví na světovém šampionátu další zlata

Hongkong – Je to zatím hlavně australský šampionát. Další dvě zlaté medaile přidali v bodovačce Cameron Meyer a v individuální stíhačce Jordan Kerby. Úspěch australských dráhařů podtrhla stříbrem ze sprintu Stephanie Mortonová a bronzem ze stíhačky Kell O'Brien. Královnou omnia je Britka Katie Archibaldová a nejrychlejší sprinterskou se potřetí stala Němka Kristina Vogelová. 

Cameron Meyer byl v bodovačce doslova u všeho – sbíral body ve sprintech a také se mu podařilo jako jedinému získat dvě kola. Australan, který si v minulém roce rozmyslel už oznámený konec kariéry, byl jasně nejsilnější a navázal na dráhařské tituly z bodovačky z let 2009, 2010 a 2012. Zlato má z tohoto MS také z týmové stíhačky.

Druhé místo získal belgický dráhař Kenny De Ketele, bronz si z Hongkongu odveze Polák Wojciech Pszczolarski. Martin Bláha se snažil dostat do nebezpečné skupiny, která by se pokusila odjet o kolo, to se mu ale nepodařilo a nakonec skončil bez bodu.

Českým sprinterům se nedařilo. Pavel Kelemen nedokázal navázat na své výkony z keirinu, kde skončil pátý, a v souboji o osmifinále podlehl Francoisi Pervisovi – nutno říci, že proti někdejšímu mistru světa to měl složité. David Sojka pak skončil už v kvalifikaci a obsadil 30. místo. 

"Už ráno na něm bylo vidět, že mu keirin vzal hodně sil. Necítil se dobře, špatně spal. Mezi nejlepšími se úlevy neodpouští," uvedl po závodě trenér sprinterů Petr Klimeš. Kelemen dosáhl v kvalifikaci dvacátého času. "Tři závody ve třech dnech mi dělají problém. Jezdit tak dlouho na jeden zápřah mi nesedí," poznamenal Kelemen.

V individuální časovce se vyzyvatelem loňského šampiona Filippeho Ganny stal Jordan Kerby. Pětadvacetiletý australský dráhař po startu šel do vedení a po prvním kilometru vedl zhruba o půl vteřiny – poté ale došlo k technické chybě na straně rozhodčích a závod musel být přerušen. Kerby se nicméně nenechal rozhodit a porazil Gannu o více než čtyři vteřiny. Bronz přidal další Australan Kell O'Brien.

V ženském omniu se bojovalo až do posledního sprintu. O medaile bojovaly v závěrečné bodovačce Kirsten Wildová, Amy Cureová a Katie Archibaldová. Cureová potřebovala v posledním kole získat alespoň dva body, aby se posunula před Archibaldovou. To se jí však nepodařilo a třiadvacetiletá britská dráhařka tak slaví zlatou medaili. Vzrušení ale nakonec i tak bylo zbytečné – Cureová byla relegována v jednom z předchozích sprintů a nakonec spadla až za Wildovou na bronzovou pozici. Jarmile Machačové se nepodařilo zasáhnout do boje o přední příčky.

"Prostě jsem na to neměla. Jela jsem omnium ve Světovém poháru v Cali, kde mi to také nešlo. Ve velkých závodech se mi nevede," posteskla si Machačová, kterou čeká v sobotu společně s Lucií Hochmannovou bodovací závod dvojic. "Zkusíme jezdit vpředu. Na mistrovství světa se tato disciplína jede poprvé. Takže nevím, co od závodu a konkurence soupeřek máme očekávat," dodala Machačová.

Sprint žen byl soubojem mezi Stephanií Mortonovou a dvojnásobnou šampionkou Kristinou Vogelovou. Nerovné zkušenosti se brzy projevily. V první jízdě, která musela být opakována po technickém problému australské dráhařky, Vogelová suverénně zvítězila z druhé pozice, když se její soupeřka nedokázala dostat z háku. Svou dominanci pak Němka potvrdila i v druhé jízdě a je potřetí zaslouženou mistryní světa.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu:

Muži:

Bodovací závod: 1. Meyer (Austr.) 76, 2. De Ketele (Belg.) 40, 3. Pszczolarski (Pol.) 40, ...18. Bláha (ČR).

Stíhací závod - finále: Kerby (Austr.) 4:17,068 - Ganna (It.) 4:21,299, o 3. místo: O'Brien (Austr.) 4:16,909 - Ermenault (Fr.) 4:19,436.

Ženy:

Sprint - finále: Vogelová (Něm.) - Mortonová (Austr.) 2:0, o 3. místo: Lee Wai Sze (Hong.) - Krupeckaiteová (Lit.) 2:0.

Omnium: 1. Archibaldová (Brit.) 123, 2. Wildová (Niz.) 115, 3. Cureová (Austr.) 115, ...19. Machačová (ČR) 18. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články