Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kuntová ve sprintu dojela dvanáctá, oslabená štafeta devatenáctá

Vallnord (Andorra) - Česká reprezentantka Vendula Kuntová skončila na mistrovství světa horských kol dvanáctá ve sprintu. Mezi muži si dojel pro 28. příčku Jan Nesvadba. Novými mistry světa se v první soutěžní den šampionátu v Andoře stali Rakušan Daniel Federspiel a Švýcarka Linda Indergandová. Štafeta českých bikerů obsadila na mistrovství světa ve Vallnordu devatenácté místo. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kuntová ve sprintu na MS skončila dvanáctá

Jednadvacetiletá Kuntová i o tři roky starší Nesvadba úspěšně zvládli kvalifikaci, byť se jim to podařilo s dávkou štěstí. Kuntová proklouzla dál z posledního 16. místa, ve čtvrtfinálové rozjížďce pak byla třetí a závod pro ni skončil. Nesvadba mezi nejlepšími 32 jezdci nezvládl osmifinálovou jízdu, v níž byl poslední.

Federspiel zkompletoval svoji medailovou sbírku ze sprintu na MS. V roce 2012 byl při premiéře disciplíny v Saalfeldenu třetí, rok poté v Pietermaritzburgu se posunul o stupínek výše, ale loni v Hafjellu dojel čtvrtý. Indergandová je na tom stejně. Ta se však zlepšovala krůček za krůčkem, když v roce 2013 brala bronz a loni skončila druhá.

České štafetě se na šampionátu nedařilo

Česká čtveřice startovala v Andoře ve slabší sestavě a prakticky nemohla pomýšlet na obhajobu bronzu z loňského šampionátu. Kvarteto ve složení Martin Stošek, Matěj Průdek, Barbora Průdková, Jan Škarnitzl dojelo páté od konce s odstupem 5:39 minuty za Francií, jež byla zlatá i loni. Druhé skončilo Dánsko, třetí Itálie. Reprezentační trenér Viktor Zapletal se na rozdíl od minulého roku nemohl spolehnout na dlouholeté opory Jaroslava Kulhavého a Kateřinu Nash.

Martin Stošek se po dobrém úvodu propadl až na chvost startovního pole a na konci druhé desítky ztrácel víc než minutu. "Jak jsem se tam chtěl dostat za každou cenu, tak jsem totálně vytuhl, bylo to špatný," řekl Stošek. Sourozenci Průdkovi i Jan Škarnitzl mohli s velkou ztrátou jen těžko něco provést. Zbytek závodu byl spíše o tom, aby si čeští závodníci vyzkoušeli okruh v plném zatížení, na kvalitní výsledek myslet nemohli. "Osobně jsem si vyzkoušel kolo nadoraz, takže alespoň nějaké poznatky do sobotního závodu," dodal Jan Škarnitzl.

Je nám líto, video expirovalo.
Štafeta na MS horských kol bronz neobhájila

Kateřina Nash se účasti na MS vzdala. Štafetu nejel ani Ondřej Cink či žádná z žen z kategorie elite. Šampionát pokračuje ve čtvrtek závody juniorů a juniorek.

Jaroslav Kulhavý do Andorry přijel později kvůli nadmořské výšce

Olympijský vítěz Kulhavý na šampionát do Andorry dorazil kvůli vysoké nadmořské výšce se zpožděním a soustředí se na hlavní závod. Kulhavý nepreferuje vysokohorská střediska, a tak bydlí o 400 výškových metrů níž než český tým. Do místa závodu vyrazí Kulhavý pouze třikrát. "Snažím se zůstat dole, nahoru pojedu ještě v pátek na trénink, pak na sobotní závod a to je všechno," vysvětlil Kulhavý. Vzhledem k tomu, že nemá příliš času, aby poznal trať, pomáhá mu s tím bývalý mistr světa a týmový parťák, Švýcar Christoph Sausser.

Mistrovství světa horských kol ve Vallnordu (Andorra)

Cross country - štafety: 1. Francie (Koretzky, Sarrou, Ferrandová-Prévotová, Philipp) 52:45, 2. Dánsko (Andreassen, Rasmussen, Langvadová, Carstensen Fini) -24, 3. Itálie (Fontana, Bonetto, Lechnerová, Bertolini) -1:01, ...19. ČR (Stošek, Průdek, Průdková, Škarnitzl) -5:39. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy