Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Formolo zazářil a uhájil před favority vítězství. Novým lídrem je Clarke

La Spezia – Vítězem čtvrté etapy Giro d'Italia se stal 22letý Davide Formolo. Italský závodník byl součástí velkého úniku, z něhož odjel na úpatí posledního stoupání. Spolu s Formolem byl mezi uprchlíky i Roman Kreuziger, který nakonec dojel spolu s hlavními lídry. Novým držitelem růžového dresu je Australan Simon Clarke. Roman Kreuziger je celkově třetí s mankem 17 vteřin, Leopold König osmnáctý (+1:19).

Davide Formolo
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Kdo si čtvrtou etapu dopředu zařadil jako etapu dělanou pro odolnější sprintery, přepočítal se. Nástup závodníků Amadora, Pellizottiho nebo Formola vyústil ve velice ambiciózní únik, a to tím spíše, že se k uprchlíkům dokázal přidat i Roman Kreuziger. Z jakého důvodu ho nechaly stáje jako Etixx-Quick Step, Sky nebo Astana odjet, to nejspíš v hlavách vrtalo nejvíce jim samotným. Kreuziger takřka sám vedl druhou skupinku uprchlíků, která tu první dostihla krátce po přejetí vrcholu Passo del Termine. Na extrémně zúžený peloton (asi 20 jezdců), v němž už dávno nebyl lídr závodu Matthews (ani Hesjedal nebo Zakarin), měli náskok šest minut. Do cíle zbývalo zhruba 40 kilometrů.

Pronásledování se průběžně ujali jezdci Astany, Tiralongo s Kangertem a Zeitsem dělali vskutku otrockou práci. Postupně ukrajovali náskok a dokázali ho stlačit snad na polovinu během deseti kilometrů. Jezdci v úniku se museli rozhodnout, neboť jim hrozilo, že o svůj jednou tak slibný náskok přijdou. O tom se mělo rozhodnout ve stoupání na Blassa, po němž už závodníky čekalo deset kilometrů sjezdu až do cíle.

Na jeho úpatí zaútočil Formolo a nastoupil ostatním v úniku. Brzy ujížděl všem a držel si slibný náskok. Za ním z původního pelotonu ujeli Porte, Contador a Aru a dojeli Kreuzigerovu skupinu, naopak v potížích se ocitl další z favoritů Urán. Formolo měl na vrcholu Blassa náskok padesáti vteřin na tuto silnou skupinu.

Ten se mu v dramatickém závěru podařilo udržet a do cíle v La Spezia dojel před dorážející skupinou. Jde o druhý italský triumf na letošním Giru. Pro druhé místo si ze skupiny dosprintoval Simon Clarke, který je i novým držitelem růžového dresu. V cíli byl o 22 vteřin za Formolem. Něco přes minutu ztratil Van Den Bröck a Urán, oba kandidáti na celkové pořadí.

Simon Clarke je novím vedoucím mužem Giro d'Italia
zdroj: ČTK/BELGA autor: YUZURU SUNADA

Davide Formolo: "Snažil jsem se jít do úniku v předposledním stoupání, ale zachytili mě. Tak jsem to zkusil znovu v posledním kopci a naštěstí jsem to dokázal dotáhnout až do cíle."

Clarke vybojoval druhé místo a bonusové sekundy ve spurtu a po projetí cílové čáry se radoval s rukama nad hlavou, jako by získal etapový vavřín. V rozhovoru v cílovém prostoru ale popřel, že by o Formolovi nevěděl. "Byl jsem nadšený, že jsme udrželi růžový trikot v týmu. Věděl jsem, že tam Cannondale někoho měl, ale zkrátka jsem neudržel emoce, když jsem věděl, že půjdu do růžového a budeme ho mít další den," řekl Australan.

"Upřímně mě překvapilo, že nás nechali odskočit o tolik. Nevěřil jsem tomu. Když jsme se dotáhli do té první skupiny, byl to pak takový divný závod. Hodně se nastupovalo, nebylo to moc organizované. A věděl jsem z vysílačky, jak rychle se k nám blíží. Když tam přiletěla skupinka s Albertem, snažili jsme se jet naplno. Chyběl tam Urán a i v tom sjezdu jsme do toho dali všechno, protože každá vteřinka se počítá," komentoval etapu Kreuziger.

"Důležité je, že jsme dnes nic neztratili a hlavně že jsme z úvodních nervózních etap vyšli bez pádu. To je základ," pochvaloval si. "Musím přiznat, že takhle těžkou Grand Tour nepamatuju. V etapách se jede od začátku do konce nadoraz a je vidět, že Giro bude extrémně těžké. Zatím jsme neměli odpočinkovou etapu," dodal.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 4. etapa: Chiavari - La Spezia (150 km):

1. Formolo (It./Cannondale) 3:47:59, 2. Clarke (Austr./Orica), 3. Monsalve (Venez./Southeast), 4. Visconti (It./Movistar), 5. Chaves (Kol./Orica), 6. Aru (It./Astana), 7. Moinard (Fr./BMC), 8. Cataldo (It./Astana), 9. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 10. Porte (Austr./Sky), ...13. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) všichni -22, 23. König (Sky) -1:04, 91. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -20:00.

Průběžné pořadí: 1. Clarke 11:54:48, 2. Chaves -10, 3. Kreuziger, 4. Contador oba -17, 5. Aru, 6. Cataldo oba -23, 7. Visconti -29, 8. Moinard, 9. Formolo oba -31, 10. Porte -37, ...18. König -1:19, 156. Vakoč -45:07.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články