Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Lídr Rodríguez vyhrál nejtěžší etapu, Kreuziger se propadl

Cortina d'Ampezzo - Španělský cyklista Joaquím Rodríguez vyhrál extrémně náročnou sedmnáctou etapu Gira d'Italia a upevnil si celkové vedení. Ve spurtu šestice cyklistů porazil Ivana Bassa z Itálie a Kanaďana Rydera Hesjedala, své největší soupeře v boji o žlutý trikot. Roman Kreuziger neudržel s nejlepšími krok a přišel o naději bojovat o přední příčky v konečném pořadí.

Joaquim Rodríguez
zdroj: AP autor: Gian Mattia D\'Alberto

Český cyklista začal ztrácet na čelo asi čtyřicet kilometrů před cílem a nakonec dojel třicátý s odstupem téměř 11 a půl minuty. Po etapě, ve které chtěl útočit, ale nakonec byl rád, že dojel, se cítil Kreuziger zlomený. "Je to hrozná tragédie. Stalo se to, co nikdo nečekal. Měl jsem Giro perfektně rozjeté a teď... Je to jeden z nejčernějších dní mojí kariéry," uvedl.

Důvodem jeho potíží byly křeče. "Dostal jsem je do celých nohou a od zápěstí až ke krku. Bylo to ubíjející, ale vůbec jsem nemohl dál," odhalil své problémy. Poslední kopec Passo Giau si vytrpěl a dojel jen díky parťákovi Tanelu Kangertovi z Astany. "Málem jsem se nahoru nevydrápal. Několikrát jsem musel úplně zastavit a slézt z kola, abych si protřepal nohy."

Roman Kreuziger v dresu Astany
zdroj: Getty Images Sport autor: Bryan Lennon

V průběžném pořadí tak Kreuziger klesl z pátého na dvacáté místo. "Celkové pořadí je pryč, tak bych strašně rád zkusil aspoň nějakou etapu. Pokusím se o únik, ale že jí vyhraju, to fakt slíbit nemůžu," řekl Kreuziger, který za vedoucím Rodríguezem zaostává o téměř třináct minut. Hesjedal ztrácí na první místo půl minuty, třetí Basso minutu a 22 vteřin.

"Myslím, že Ryder Hysjedal je teď největším favoritem," favorizoval Rodríguez kanadského soupeře na celkové prvenství v letošním Giru. "Dokázal se nás udržet a pokud to vydrží i dále, tak Scarponi, Basso ani já proti němu nebudeme mít v milánské časovce šanci. Proto musíme zaútočit a zkusit ho setřást," dodal. Výhru v etapě věnoval krajanovi Xavimu Tondovi, který přesně před rokem zahynul.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články