Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Cobo uhájil náskok před Froomem. Prakticky tak vyhrál Vueltu

Vitória (Španělsko) – Španěl Juan José Cobo uhájil v předposlední etapě cyklistické Vuelty náskok v celkovém pořadí před Britem Christopherem Froomem. Před nedělním dojezdem do Madridu, při kterém se tradičně nezávodí, si tak prakticky zajistil vítězství v 66. ročníku. Ve dvacáté etapě z Bilbaa do Vitórie obsadili stupně vítězů Italové, zvítězil Daniele Bennati.

Na peloton v dnešní etapě čekaly tři horské prémie v náročných stoupáních, avšak posledních více než 40 kilometrů do cíle už jezdci klesali či jeli po rovině. Profil závěrečných kilometrů vyhovoval Cobovi, který si Frooma zblízka pohlídal a přiblížil se prvnímu velkému triumfu v kariéře.

"Matematicky jsem ještě nevyhrál"

Froome z týmu Sky by mohl být v pokušení nepsané pravidlo o neútočení na lídra porušit. Na bonusech je v neděli možné získat ještě 32 vteřin, pro posun na první místo by přitom na svého soka potřeboval najet 14 vteřin. "Matematicky jsem ještě nevyhrál. Je to na 99 procent, ale stále ještě zbývá zítřek," uvědomoval si situaci Cobo.

Vuelta 2011
zdroj: ČTK/AP autor: Juan Manuel Serrano Arce

Přesto Španěl věří, že se Vuelta po roční pauze znovu dočká domácího vítěze. "Zítra je to pro Sky poslední šance, ale snad to bude můj den. Dnes jsme chvíli sprintovali, jenže Froome si spletl značení, i tak jsem se ho ale držel," upozornil Cobo na situaci, kdy jeho konkurent chybně nastoupil v domnění, že přišel sprint s časovou bonifikací.

Vepředu se v etapě vedoucí napříč Baskickem dlouho držel domácí Carlos Barredo, k němuž se v závěru připojil i krajan a jmenovec Sastre. Unikající dvojici ale v posledních kilometrech dostihl peloton a ve finiši zazářili italští cyklisté. Obsadili první tři příčky a do první desítky se jich prodralo hned šest.

"Dnes jsem na vítězství vůbec nepomýšlel. Po stoupání na Puerto de Urkiola jsem navíc v pelotonu ztrácel 50 sekund na čelo. Ale vše mi hrálo do karet a v závěru jsem se vydal ze všech sil," uvedl vítězný Benatti, který v úvodní etapě přispěl stáji Leopard k vítězství v týmové časovce. Francouz David Moncoutié si dnes zajistil puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře pelotonu, který vyhrál i v předchozích třech ročnících Vuelty.

V nedělní 94,2 km dlouhé rovinaté etapě, která povede z Circuita del Jarama do Madridu, jezdci tradičně o celkové vítězství nesoupeří. Dramatický však bude souboj v bodovací soutěži – lídři Joaquín Rodriguez a Bauke Mollema mají po dnešku shodně 115 bodů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články