Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Chlumský: Obhajoba špatným jídlem je pro Contadora nepoužitelná

Praha - Výmluva na jídlo je v případě pozitivního dopingového nálezu vítěze Tour de France Alberta Contadora špatná a při obhajobě neprůchozí. Myslí si to šéf exekutivy Antidopingového výboru České republiky Jan Chlumský. Komisaři našli v Contadorově moči při letošním ročníku slavného závodu stopy clenbuterolu a zástupci Mezinárodní cyklistické unie španělského jezdce suspendovali. "Clenbuterol se v těle nenarodí a není ani v těle živočichů, které bychom konzumovali jako potravu," řekl Chlumský. "Čili obhajoba jídlem je neprůchozí, tudy cesta nevede, to se nedá prokázat. Navíc když zbytky toho jídla jsou pryč," dodal.

Podle Chlumského muselo jít o aplikaci léku. "Nebo výživového preparátu, který tento lék obsahoval, což by musel on dokázat analýzami. Takové případy v minulosti byly," řekl Chlumský. 

Clenbuterol sice není steroid, ale podle Chlumského patří mezi anabolické látky s menším působením. Používá se hlavně jako antiastmatikum, ať už jako tablety, sirup, nebo pomocí inhalace. Vedle zlepšení dýchacích funkcí však pomáhá i výkonu sportovců a má stimulační účinky, proto je zakázán.

Jan Chlumský

"Pokud Contador nepřijde s nějakým důvěryhodným vysvětlením, dostane dva roky," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Chlumským

"Ale na clenbuterol by nikdo astmatickou výjimku nedal. To je velký kalibr. Existují lehčí léky, které jsou terapeuticky použitelné. Tohle se nepovoluje," řekl Chlumský.

Sedmadvacetiletý Contador měl v těle velmi malé množství zakázané látky, což by i podle Chlumského mohlo mít vliv na posuzování. "Ale našli mu to a jde o to, že dvacet hodin před odběrem mohl mít tu hladinu mnohonásobně vyšší. A tohle množství mohlo být pouze zbytkové," uvedl Chlumský.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články