Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Powellovi hrozila neúčast na MS, v Berlíně nakonec poběží

Berlín - Jamajský atletický svaz dnes požádal mezinárodní federaci IAAF o vyškrtnutí sprintera Asafy Powella ze startovních listin kvůli neúčasti na povinném soustředění v Norimberku. Svaz chtěl také nechat vyškrtnout sprinterské olympijské šampionky Shelly-Ann Fraserovou a Melanii Walkerovou, které stejně jako Powell nebyly na přípravném kempu. Místo toho spolu s bývalým světovým rekordmanem trénovaly v italském Lignanu. Vyřazení se mělo týkat ještě Brigitte Fosterové-Hyltonové a Shericky Williamsové. Po jednání s IAAF však svaz žádost o vyškrtnutí Powella a dalších pěti atletů ze startovní listiny stáhl.

Podle prezidenta svazu Howarda Arise byla účast na kempu podmínkou startu na šampionátu. Přípravy v Norimberku se zúčastnil i trojnásobný zlatý medailista z olympiády v Pekingu Usain Bolt, který s Powellem a Američanem Tysonem Gayem patří k hlavním adeptům na medaili ze závodu na 100 metrů. "Kemp se pořádá kvůli zvýšení morálky atletů a stmelení týmu. A také proto, abychom zjistili, jestli není někdo zraněný. Jsou však lidé, kteří si myslí, že se nemusí řídit pravidly. Abych byl upřímný, nejde ani tak o sportovce, ale o lidi, kteří stojí za sportovci," uvedl technický ředitel svazu Don Quarrie.

Powell se však bránil tím, že sportovci nebyli o nutnosti účasti na kempu informováni. "Nevěděli jsme, že je soustředění povinné. S trenérem jsme se rozhodli udělat změnu a letos se na šampionát připravovat jako na normální mítink," řekl Powell v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Jeden z favoritů stovky si sice oddychl, že bylo vyloučení zažehnáno, na druhou stranu se však obává, že spor se svazem může mít vliv na jeho výkon. "Chtěl jsem být nejlepší, ale nyní to bude velmi obtížné, protože mi to tahle situace velmi ztížila. Není dobré, když je vlastní země proti vám a musí přijít někdo jiný, aby vám pomohl," řekl Powell, který se prý o zrušení hrozby vyřazení dozvěděl od sponzora.

Jamajský svaz před startem šampionátu postihla už druhá nominační kontroverze. Na domácím šampionátu měli sprinteři Sheri-Ann Brooksová, Yohan Blake, Marvin Anderson a čtvrtkaři Lanceford Spence s Allodinem Fothergillem pozitivní test na stimulant methylxantin. Protože však antidopingová komise nemohla jasně určit, zda skutečně užívali zakázané látky, atleti nebyli potrestáni a mistrovství se zúčastní.

Olympijský stadion v Berlíně
zdroj: ČTK autor: Polák Zdeněk
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články