Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zlatá tretra bude o Diamantovou ligu usilovat i nadále

Ostrava - Organizátoři Zlaté tretry Ostrava nadále věří, že nejkvalitnější český atletický mítink může být v budoucnu součástí Diamantové ligy. O zařazení do prestižní série budou také v dalších ročnících usilovat. Z prvotního zklamání, že Zlatá tretra nebyla do vybrané společnosti závodů v příštím roce zařazena, vzniklo odhodlání a přesvědčení, že být nezávislý může mít i svoje velké výhody.

"Určitě to je zklamání, o Diamantovou ligu jsme hodně usilovali, ale jasně říkáme, že půjdeme dál, počkáme a jednou se tam dostaneme," věřil ředitel závodu Jan Železný. Výhodou zařazení by byl větší ekonomický přínos, na druhou stranu vedení Diamantové ligy samo vybere disciplíny. "Takhle budeme za rok nezávislí a budeme si moci vybírat sami, jaké závody uděláme," našel přednost sportovní manažer mítinku Alfonz Juck.

48. ročník Zlaté tretry byl ve znamení Bolta

Nová soutěž se teprve krystalizuje, pravidla zatím nejsou úplně jasná. Organizátoři chtějí nasmlouvat špičkové světové atlety na sedm mítinků, na nichž by měli povinnost startovat. "Ale s manažery se zatím nikdo o tom nebavil. Špičky mohou mít problém s takovým závazkem," přemítal Juck. 

Letošní Zlatá tretra přinesla ve středu hlavně fenomenální show Usaina Bolta, jenž nalákal do ochozů takřka 25 000 diváků, ale i čtyři výkony roku na světě včetně netradiční dvacítky. Juck opakovaně vyjádřil přesvědčení, že Zlatá tretra může konkurovat jakémukoliv mítinku na světě.


Neměl na mysli jen výkony atletů, které letos přece jen nebyly ve všech
případech oslnivé, ale zejména celkový obraz závodu. Ten se po organizační stránce navýsost vydařil. Bolt přilákal davy lidí, stadion musel být krátce
po zahájení závodu uzavřen. Atmosféra byla po celou dobu elektrizující. "Já jsem takovou snad ani nikde nezažil," komentoval to Železný, který Zlatou
tretru vyhrál za svou kariéru devětkrát. 

Zlatá tretra se nebude stěhovat termínově ani na jiné místo. Za rok bude
velmi pravděpodobně opět v červnu a k rekonstrukci tribun stadionu ve
Vítkovicích dojde po ročníku 2010. O závod byl letos i rekordní novinářský
zájem, z celé Evropy přijelo 145 žurnalistů. "Měli jsme i rekord v počtu
návštěvnosti naší internetové stránky," upozornil Juck.

Dire Tuneová
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články