Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Barbora Špotáková získala Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského

Praha - Česká oštěpařka Barbora Špotáková získala za úspěšnou sezonu další ocenění. Představitelé Českého olympijského výboru předali zlaté medailistce z olympiády v Pekingu a světové rekordmance v hodu oštěpem Cenu Jiřího Gutha-Jarkovského. Toto ocenění výbor každoročně uděluje za nejhodnotnější sportovní výkon. Nejlepší česká sportovkyně loňského roku je teprve čtvrtou ženou, která tuto cenu získala.

Barbora Špotáková
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Šestnáctikilovou plastiku Otakara Španiela převzala Barbora Špotáková jen symbolicky, což jí ale nevadilo. "Koukala jsem, jak byla těžká. Asi bych ji ani domů neodnesla, protože jsem tady pěšky," pousmála se.

Potěšila ji i skutečnost, že se stala teprve čtvrtou ženou, která toto ocenění získala. Před ní se to podařilo pouze Ludmile Formanové, Kateřině Neumannové a Martině Sáblíkové. "Toho si rozhodně vážím. Koukala jsem, že ji loni vyhrála Martina Sáblíková, a říkala jsem si, že je to velká pocta," řekla Špotáková.

Potřetí za sebou cenu převzal český sportovec roku, což elitní světová atletka považuje za vcelku logické. "Asi to s tím trochu souvisí. Byla olympiáda, zlatých medailí a výkonů bylo pár a mezi těmi se rozhodovalo. Stejně jako při sportovci roku. Jsem ráda, že ten můj výkon zase zabodoval a zabodoval i tady jako nejhodnotnější," dodala Špotáková.

Cena Jiřího Gutha-Jarkovského byla založena roku 1933 a s výjimkou několika válečných let byla udělována až do roku 1948. Před patnácti lety byla obnovena a jejími držiteli se staly nejúspěšnější postavy českého sportu.

V předchozích ročnících cenu získala běžkyně na lyžích Neumannová, dvojnásobnými laureáty jsou také oštěpař Jan Železný a desetibojař Roman Šebrle. Před rokem ji převzala rychlobruslařka Sáblíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články