Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Aerobic Open

Atletika ve znamení inovací. Vzniká Světový pohár pro osm nejsilnějších národů

Atletika bude mít Světový pohár pro osm nejsilnějších národů. Premiérového ročníku, který se uskuteční 14. a 15. července v Londýně, se zúčastní družstva domácí Británie, USA, Polska, Číny, Německa, Francie, Jamajky a Jihoafrické republiky. Na prémiích si rozdělí dva miliony dolarů.

Wayde Van Niekerk
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Ve dvou večerních blocích se bude závodit v technických disciplínách i na dráze, nejdelším během bude patnáctistovka. Země postaví do každé disciplíny jednoho závodníka, takže bude vždy rovnou finále. Kapitánkami všech týmů budou ženy, což má sloužit mimo jiné jako připomenutí stého výročí zavedení volebního práva žen.

"Je to jedna ze vzrušujících inovativních soutěží, které v našem sportu hledáme, a naše díky patří britskému svazu a londýnskému starostovi (Sadiqu Khanovi) za to, že to vytvořili a budou to hostit," uvedl prezident mezinárodní federace IAAF Sebastian Coe. "Bude to rychlá a radostná zkušenost pro atlety i fanoušky," dodal.

Prezident IAAF Sebastian Coe
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

Na nový podnik se chystá i světový rekordman na 400 metrů Wayde van Niekerk, který kvůli podzimnímu zranění kolena musí vynechat dubnové Hry Commonwealthu. "Náš jihoafrický tým tam bude v plné síle a doufáme, že se k nám v Londýně připojí fanoušci z celého světa, bude to úžasná soutěž," řekl.

Vedle Světového poháru v dějišti loňského mistrovství světa se letos uskuteční špičková atletická soutěž družstev také v Ostravě, která 8. a 9. září přivítá Kontinentální pohár. Na stadionu ve Vítkovicích se utkají výběry Evropy, Afriky, Ameriky a společného týmu Austrálie a Oceánie.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články