Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Druhá nejrychlejší sprinterka historie Jeterová ohlásila konec kariéry

Druhá nejrychlejší sprinterka historie Carmelita Jeterová oznámila konec kariéry. Sedmatřicetiletá Američanka s osobním rekordem na stovce 10,64, kterým zaostává jen za světovou rekordmankou Florence Griffithovou-Joynerovou, naposledy závodila v červnu 2016. Pak se potýkala se zraněním stehenního svalu, kvůli kterému se loni nemohla zúčastnit ani americké olympijské kvalifikace. Naposledy uvažovala o tom, že by se na olympiádu pokusila nominovat jako bobistka, ale při tréninku si obnovila zranění levého stehna.

Carmelita Jeterová
zdroj: AP autor: Anja Niedringhaus

O návrat se už pokoušet nebude. "Bude mi chybět, jak říkali: 'Carmelita Jeterová, pátá dráha' a všichni křičeli," svěřila se na večírku americké atletické asociace mistryně světa na stovce z roku 2011. Na olympijských hrách v Londýně pak získala stříbro na stovce a bronz na dvojnásobné trati a má další čtyři individuální medaile ze světových šampionátů pod otevřeným nebem.

Nejvíce hrdá je ale na olympijský úspěch s americkou štafetou. V Londýně proběhla jako finišmanka cílem v dosud platném světovém rekordu 40,82. Dalšími členkami úspěšného kvarteta byly Tianna Bartolettaová, Alyson Felixová a Bianca Knightová.

Jeterová nyní trénuje atletickou naději Brownovou

Dnes má Jeterová doma v garáži pověšenou zvětšenou fotografii, na které probíhá cílem a ukazuje prstem na časomíru. "Pro čtyři ženy, které běžely jeden závod a nechaly stranou svou pýchu a ego. To je nejúžasnější věc, kterou jsem ve své kariéře dokázala," poznamenala.

Nyní se věnuje trenérské práci. Její svěřenkyně Aaliyah Brownová na letošním MS v Londýně běžela úvodní úsek vítězné americké štafety na 4x100 metrů. "Chtěla bych koučovat příští světovou rekordmanku. Chci se postarat o to, aby někdo jiný byl lepší než Carmelita Jeterová," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články