Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Další rána pro IAAF. Kvůli skandálům s ní ukončil smlouvu Adidas

Londýn – Další velkou nepříjemnost musí řešit Mezinárodní atletická federace. Podle anglických médií s ní kvůli dopingovým a korupčním skandálům vypověděl smlouvu jeden z největších sponzorů, firma Adidas. Německý výrobce sportovních potřeb ukončil s federací IAAF smlouvu čtyři roky před vypršením jedenáctileté spolupráce.

Atletická federace podepsala s Adidasem smlouvu v listopadu 2008, podle BBC se ročně jednalo o sumu osm milionů dolarů (200 mil. korun). Dalšími oficiálními partnery IAAF jsou Canon, Toyota, Seiko, TDK, TBS a Mondo.

"Je to jasné znamení, že se firma chce vyhnout neutichajícímu proudu velmi špatných zpráv, které zaplavují atletiku. Přestože pro Adidas je to důležitý trh," uvedl finanční analytik Matthew Beesley.

Je nám líto, video expirovalo.
Horizont ČT24: Adidas se loučí se světovou atletikou

Německému gigantovi vadí dopingové aféry, do kterých atletika zabředla.  Provalil se systematický doping ruských sportovců a také dlouholetá korupce nejvyšších funkcionářů IAAF v čele s bývalým prezidentem Laminem Diackem. Za úplatu kryli dopingové případy právě ruských atletů.

Marketingový odborník Ladislav Báča:

"Důležití jsou především diváci a sport má zásadní místo ve volnočasových aktivitách mnoha vrstev obyvatelstva. Pokud to sledují diváci, v té chvíli je to zajímavé i pro velké sponzory."

"Veřejnost, sportovci, sponzoři a tisk nás bude posuzovat na základě změn, které uděláme. Nemůžeme je prosit o důvěru. Musíme ji získat," prohlásil IAAF Sebastian Coe.

Stejný metr přitom Adidas zdaleka nepoužívá pro všechny. Mnohem déle než atletikou zmítají korupční skandály světovým fotbalem. Přes více či méně hlasité výhrady ale firma sponzorem FIFA zůstává.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články