Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Hejnová se může stát vládkyní Diamantové ligy, stejně jako Špotáková

Curych - Mistrovství světa v Pekingu už sice skončilo, ale atletická show bude pokračovat ve čtvrtek večer v Curychu při prvním ze dvou finále Diamantové ligy. A o celkové vítězství budou usilovat čerstvá dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová i oštěpařka Barbora Špotáková, které se šampionát v Číně nevydařil. Na startu Weltklasse bude také Jaroslav Bába, sedmý výškař z Pekingu, a mílař Jakub Holuša. Přímý přenos sledujte živě od 20:00 na webu ctsport.cz.

Hejnová Diamantovou ligu poprvé vyhrála v roce 2013, v němž neprohrála ani jeden z třinácti závodů. Letos tak suverénní nebyla, ale v Pekingu ukázala svou nadvládu a má velkou šanci seriál ovládnout i podruhé. Jedinou soupeřkou jí bude Jamajčanka Kaliese Spencerová, která na MS skončila mimo stupně vítězů. Hejnová má náskok dvou bodů a k celkovému vítězství jí stačí Spencerovou porazit. Nikdo jiný její triumf ohrozit nemůže.

"Ona na MS moc nepřesvědčila, tak doufám, že jí to vydrží a že to dobře dopadne i v Curychu. Určitě mám velkou motivaci zvítězit," říkala ještě v Číně Hejnová. V Pekingu se potýkala s nachlazením, ale podle posledních zpráv z Curychu už se její stav lepší. "Ještě to trochu cítím, ale už to je v pohodě," nechala se slyšet Hejnová.

Špotáková už je trojnásobnou vítězkou Diamantové ligy, ale bude mít o dost těžší úlohu než Hejnová. Sice figuruje v čele seriálu se čtrnácti body, ale ve finále se rozdávají body dvojnásobné. Druhá je s jedenácti body Jihoafričanka Sunette Viljoenová, před Špotákovou se za určitých okolností může dostat ještě pět dalších oštěpařek, pokud česká světová rekordmanka nebude na stupních vítězů.

Špotáková do Curychu odletěla rovnou z Pekingu a setkala se tam po dvou týdnech se synem Jankem a přítelem Lukášem. Po mítinku s nimi navíc odjíždí na dovolenou. "Myslím, že se v Curychu hodím do klidu. Chci nějakou hezkou tečku po sezoně," plánovala ještě v Pekingu. Za případný triumf dostane stejně jako ostatní celkoví vítězové 40 000 dolarů, necelý milion korun, a diamantovou cenu.

Nejslavnější sprinteři mají v Curychu volno, na programu je závod na 200 metrů bez největších hvězd. Příští týden při posledním velkém závodu sezony Diamantové ligy v Bruselu by měl Usain Bolt z Jamajky běžet dvoustovku, jeho poražený soupeř z Pekingu Američan Justin Gatlin stovku, jejíž celkové hodnocení s největší pravděpodobností vyhraje.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články