Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Helcelet: Soustředění bylo psycho, jedenácté místo jsem obsadil bez přípravy

Peking - Český desetibojař Adam Sebastian Helcelet si na mistrovství světa v Pekingu nesplnil své cíle - překonat osobní rekord a skončit v elitní desítce. Za obojím ale zaostal jen o malý kus, obsadil totiž jedenácté místo a podal druhý nejlepší výkon v kariéře. Pro třiadvacetiletého reprezentanta, který se v posledních letech hodně trápil se zraněními, bylo ale hlavní, že téměř celou sezonu zvládl ve zdraví.

Adam Sebastian Helcelet (vlevo dole)
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Celý duben na soustředění v Jihoafrické republice si přitom Helcelet zoufal. Achillova šlacha ho bolela tak, že místo běhání jen plaval, jezdil na kole a chodil do posilovny. Nemohl ani klusat. A i když na mistrovství světa v Pekingu nesplnil svůj cíl - atakovat osobní rekord a skončit v elitní desítce - jeho zklamání trvalo jen chvíli. Třiadvacetiletý český talent ví, že pokud bude zdravý, může v budoucnu bojovat o medaile.

"To soustředění na jaře je v přípravě nejdůležitější. To bylo psycho, myslel jsem, že se zblázním. Nemohl jsem spát, byl jsem hotovej. Všichni běhali, měli motivaci dostat se na mistrovství světa a udělat nějaký výkon, já jsem měl motivaci se uzdravit," vzpomínal Helcelet, bronzový medailista z ME do 23 v Tampere, kde si vytvořil osobní rekord 8252 bodů. Dnes za ním zaostal o 18 bodů.

Kouč Josef Karas, bývalý elitní vícebojař, ho uklidňoval. "Jsem si jistý, že to zvládneš," říkal mu. "Ale já jsem tomu opravdu nevěřil," uvedl Helcelet. "Takže že jsem tady mohl závodit, to mě strašně těšilo. A je mi úplně jedno, jestli jsem jedenáctý, hlavně jsem zdravý, což je důležité pro příští rok. Protože tady jsem bez přípravy, bez závodů, bez ničeho dal takový výkon," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Helcelet: Na stovce musela být špatná časomíra, jelikož se mi běželo skvěle

Čekal, že bude mít špatné běhy a silné vrhy, které hodně trénoval. Nakonec z toho byl osobní rekord ve vrhu koulí a překvapivě také v běhu na 1500 metrů. "Něco mě potěšilo, něco zklamalo. Ale zradil mě disk, nejhorší výkon v sezoně, z toho jsem byl hodně zklamaný. I v oštěpu jsem čekal, že letos hodím 70 metrů a hodil jsem 63. Bída," našel rezervy.

Mistrovský desetiboj pro něj málem skončil po skoku o tyči. Ve výhni Ptačího hnízda dostal úžeh a na posledním skoku na pěti metrech byl prý mimo. "Jsem rád, že jsem to přežil. Vůbec si nepamatuju poslední rozběh na pěti metrech. Bylo to fakt hrozné, nevěděl jsem, jak se probrat. Namáčel jsem si hlavu v ledu, nohy jsem namáčel, chodil jsem na záchod, abych byl ve stínu, nic," líčil.

Z krize se dostal až při pauze před oštěpem. Najedl se, nechal se namasírovat, ledoval nohy a na chvíli také usnul. "Na oštěpu jsem se z toho nemohl nějak probudit. Ale zase jsem nečekal, že půjdu tak rychle patnáctistovku," divil se. A trpěl i při tradičním vícebojařském kolečku po oválu. "Myslel jsem, že tam umřu, že mě odvezou, ani jsem si to neužil," řekl.

Reakce na světový rekord Ashtona Eatona

Tomáš Dvořák, dosavadní držitel rekordu MS: "Je to zvíře. Běžet patnáctistovku za 4:17 v takovém desetiboji... Ale jeho trenér Harry Marra říkal, že na to má fond, že má naběháno. Světový rekord může zlepšit ještě o 200 bodů. Ve vrzích má neskutečný potenciál. I v dalších disciplínách. Třeba výška, tyč i překážky mu moc neodsejpaly. Vždyť on to na rozcvičováku všechno ještě trénoval, aby se to naučil. Nemá ty pohyby zažité, do výšky skočil snad dvacetkrát, překážky si při rozcvičení naběhl snad osmkrát."

Roman Šebrle, bývalý světový rekordman"Musím říct, že když mě překonal poprvé, trochu jsem smutnil. Ale teď jsem vstával každý den ve tři ráno a držel mu palce. U obrazovky jsem prožil opravdový desetibojařský orgasmus. Ještě teď mám husí kůži, jsem nadšený. O to víc, když mi říkal, že jsem byl jeho inspirací. Je to král na svém místě a nejlepší vícebojař všech dob."

Vítěz Eaton je podle něj mužem z jiné planety. "Absolutně před ním smekám, neskutečně demotivuje ostatní desetibojaře světa. Fakt. Protože jeho výkony jsou neskutečné, srovnatelné s individuálními disciplínami," upozornil zejména na čtyřstovku za 45,00 sekund. "To, co předvádí, takhle si vykoupat Másla, a to měl v nohách čtyři disciplíny," upozornil na to, že Eaton běžel v Pekingu rychleji než český rekordman na této trati Pavel Maslák. "Já to holt budu muset nahnat jinde než na bězích, hlavně ve vrzích," plánoval.

Eatonovi hned na ploše pogratuloval, nic mu ale neříkal. "Protože byl taky docela vyndanej," usmíval se Helcelet. S Eatonem závodil dvakrát a pokaždé Američan vytvořil světový rekord. Poprvé na HMS v Istanbulu před třemi lety v sedmiboji výkonem 6645 bodů. "Asi jsem pro něj dobrý maskot," usmál se Helcelet.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články