Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Tyčkaři Balner s Kudličkou: Báli jsme se, aby nás ve finále nebylo dvacet

Peking - Už před startem mistrovství světa v atletice v Pekingu mluvili čeští tyčkaři o tom, že k postupu do finále bude potřeba skočit kvalifikační limit 570 cm. A dnes se jejich slova potvrdila. Do boje o medaile prošlo hned šestnáct mužů, a to ještě několik favoritů vypadlo. Jan Kudlička i Michal Balner potvrdili letošní dobrou formu a nyní chtějí urvat co nejlepší výsledek. O medaili nemluví, neboť je jasné, že bude viset hodně vysoko.

Jan Kudlička
zdroj: ČT sport

Nikdy v historii MS se nestalo, aby kvalifikační výšku skočilo tolik závodníků. Před čtyřmi lety v Tegu bylo ve finále rovněž šestnáct tyčkařů, ale tam se závodníci dohodli, kvalifikaci předčasně ukončili a do boje o medaile postoupili i ti s horším výkonem, než byl limit. "Je nás tam moc, šestnáct kluků, to je hodně," utrousil Kudlička s tím, že pořadatelé měli limit zpřísnit. "Já měl jednu chvíli strach, aby nás tam nebylo dvacet," přidal se Balner.

Nečekaně však vypadli silní Thiago Braz Da Silva z Brazílie či Řek Konstadínos Filippídis. K vysokému počtu lidí ve finále pomohly podmínky. Vpodvečer se ochladilo a foukal vítr do zad. "Takové podmínky jsem nezažil," pochvaloval si Kudlička. I proto měl čistý zápis. "Doufám, že ve finále půjdou ty výšky nahoru rychle a pročistí se to," uvedl. "Tyčka je letos výš, bude třeba skočit hodně, určitě 585 napoprvé, ale finále je závod od nuly," řekl.

Kudlička absolvoval náročný trénink, Balner ladil psychiku

Držitel bronzových medailí z loňského HMS v Sopotech i ME v Curychu vsadil na riziko. V pátek absolvoval dost namáhavý trénink, aby vyladil formu na pondělní finále. Tři hodiny běhal, sáhl i k maximální rychlosti, byl v posilovně. "Takže jsem byl trochu mimo při rozcvičení. Ale kdybych odpočíval, bylo by to ve finále horší. Dneska to bylo trochu se zabrzděnou brzdou, ale snad to byl dobrý tah směrem k finále," uvedl Kudlička. "Není čas odpočívat. Za ty dva dny to bude o úplně něčem jiném."

Balner dobře vyladil psychiku, se kterou míval v minulosti na velkých akcích problémy. "Hlídal jsem si rozběh a ruce a věděl jsem, že když tohle všechno zvládnu, tak se to podaří. A kromě jediného pokusu, kdy jsem prošel měkkou tyčku, jsem skákal dobře," zmínil chybu na 565 cm. "Ještě mám jednu tvrdší tyčku, s níž jsem skočil český rekord, nechávám si ji na finále," pousmál se Balner, který ve 32 letech postoupil poprvé do finále na velké akci pod širým nebem. "Nechci plácat čísla, ale na medaile bude potřeba skočit 590 cm," myslel dokonce na vyšší výšku než Kudlička.

V boji o medaili budou oba společně poprvé. "Je to samozřejmě lepší, ve dvou se to lépe táhne. Přeci tam nebudou dva Francouzi, tři Poláci, dva Němci a jenom jeden Čech," usmál se Kudlička. "Ale teď si musíme pořádně odpočinout, dát nohy do ledu a já se musím najíst. Mám strašný hlad," řekl Balner.

Je nám líto, video expirovalo.
Balner: Svojí nejlepší tyčku si schovám na finále
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články