Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Praze vrcholí přípravy na maraton, favority jsou Etiopané

Praha – Pražskými ulicemi již po jednadvacáté proběhnout maratonci, kterých je letos 10 000. Největšími hvězdami Pražského maratonu by měli být Etipované Deribe Robi a Tadelech Bekeleová, kteří jsou hlavními kandidáty na vítězství. Přímý přenos závodu sledujte v neděli od 8:50 na ČT sport nebo na našem webu.

Pražský maraton
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Robi je nejrychlejším mužem ve startovním poli. Maraton umí za 2:06:06, tímto výkonem obsadil třetí místo letos v lednu v Dubaji. "Praha já krásná, nikdy jsem tu nebyl. A když bude dobré počasí, mohl bych běžet rychle," uvedl Robi na tiskové konferenci.

Kvalitní osobní rekordy mají Etiopané Teferi Kebede a Hailu Mekonnen (oba 2:07:35), či Keňan Evans Chebet (2:07:46), který byl loni druhý. Na startu bude i Katařan Nicholas Kemboi, vítěz Pražského maratonu z roku 2013. O pozici nejlepšího Čecha se nejspíš rozhodne mezi Petrem Pechkem a Jiřím Homoláčem.

Bekeleová si na letošním maratonu v Dubaji vylepšila osobní rekord na 2:22:51 a podle papírových předpokladů by měla vyhrát. Konkurentkami jí budou krajanky Yebrgual Meleseová, druhá žena březnového Pražského půlmaratonu, či Ashete Bekerová, která loni na Pražském maratonu obsadila třetí místo.

Rekordy závodu drží Keňané Eliud Kiptanui z roku 2010 časem 2:05:39 a Lydia Cheromeiová, která o rok později zvládla trať za 2:22:34.

Na start se postaví i řada známých osobností. V doplňkovém štafetovém běhu se objeví mistr světa ve veslování Ondřej Synek, biatlonista Michal Šlesingr či olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle. Nejstaršími účastníky závodu budou jednaosmdesátiletý Jiří Přidal a devětašedesátiletá Američanka Piper Petersonová.

Na odměnách organizátoři vyplatí 66 000 eur (asi 1,8 milionu), dalších 62 000 korun je připraveno pro nejlepší české vytrvalce. Vítězové obou kategorií dostanou 15 000 eur (více než 400 000 korun), nejlepší domácí závodník obdrží 15 000 korun. Za překonání traťového rekordu je vypsána mimořádná odměna 10 000 eur (asi 270 000 korun), další bonusy jsou připraveny za případné světové rekordy i za dosažené časy.

Je nám líto, video expirovalo.
Favority Pražského maratonu jsou Etiopané Robi a Bekeleová
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články