Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Medaile pro atletické HME zdobí motiv Hradčan

Praha - Atleti už vědí, jak vypadají medaile, o které budou bojovat na halovém mistrovství Evropy v Praze za dva týdny. Cenné kovy jsou specifické, robustní, těžké a korespondují s logem šampionátu. Na HME se jich rozdá šestatřicet sad. Medaile mají podle ředitele organizačního výboru Tomáše Janků zhmotnit úsilí, které atlet dal do příprav a do výkonu. "To se musí v té medaili objevit," potěžkal Janků 400 gramů vážící cenný kov.

Medaile pro halové mistrovství Evropy v atletice
zdroj: ČT24 autor: Michal Doležal

Medaile kopírují základní motto šampionátu. Je na nich markantní historický symbol Prahy - Hradčany a spolu s ním také myšlenka a slogan: Srdce Evropy, srdce atletiky. V grafickém ztvárnění tak hrají roli i běžecké dráhy a tep srdce. "Ten je spojován s adrenalinem při sportovním výkonu," řekl Ronald Štefka, který se na grafickém návrhu podílel.

Janků si s designem medailí lámal hlavu dlouho. "Když stavíte most, zůstane na dalších sto let. Když dva roky připravujete HME, nezůstane nic. Chtěl jsem, aby aspoň atleti měli hmatatelnou vzpomínku. Bylo těžké vymyslet něco nového, co tu ještě nebylo, ale to byl můj cíl," prohlásil.

Bronzová medaile je vyrobena ze skutečného bronzu, stříbrná je z mosazi pokryté jódem a paladiem, zlatá je rovněž z mosazi a pozlacená. "Chtěl jsem původně, aby byly medaile opravdu ze zlata a stříbra, ale to mi neprošlo," žertoval Janků v narážce na ekonomické možnosti.

Každý kus je originál, neboť se řeže každý zvlášť vodním paprskem. A Janků, vicemistr Evropy z Göteborgu 2006, dbal při výrobě medailí i na materiál. "Měla by i po letech ošmatlávání zůstat stejná. Ta moje medaile, jak si ji chce každý vzít, už je opravdu osahaná, tak jsem nechtěl, aby tyhle dopadly stejně," vysvětlil.

Barva bronzové medaile se původně nepovedla, ale galvanizační metodou se odstín podařilo doladit. Organizátoři navíc vyrobili tři rezervní sady pro případ "remízy" a další tři sady pro potřeby Evropské atletické asociace. Na každém kusu bude vypískováno jméno jeho držitele a disciplína.

Je nám líto, video expirovalo.
Medaile pro HME připomínají panorama Hradčan i tep srdce

Šampionát je téměř vyprodaný, vstupenky na víkend už nejsou

Do šampionátu zbývají dva týdny a organizátoři už řeší poslední detaily. "Už se dostáváme do cílové rovinky, žijeme šampionátem," řekl šéf Českého atletického svazu Libor Varhaník. Velmi se mu prý ulevilo, když tento týden zjistil, že konečně je na cestě i oblečení pro organizační tým, což je více než 600 lidí.

Šampionát je na víkend vyprodaný, zbývá ještě pár vstupenek na čtvrteční a páteční program. "Tlačíme na evropskou asociaci, aby nám alespoň nějaké vstupenky uvolnila ze své kvóty, abychom mohli dát ještě do prodeje," dodal Varhaník. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články