Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Konec hvězdné spolupráce: Železný už nebude trénovat Špotákovou

Praha – Oštěpařka Barbora Špotáková a trenér Jan Železný ukončili po čtyřech letech vzájemnou spolupráci. Obě atletické hvězdy uvedly, že se nedokázaly shodnout na koncepci přípravy s ohledem na mateřské povinnosti olympijské vítězky. Špotáková oznámila, že se bude v příští sezoně připravovat sama.

Jan Železný s Barborou Špotákovou
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Špotáková už při sobotním vyhlášení ankety Atlet roku naznačila, že si chce dopřát volnější předolympijský rok. A mimo jiné kvůli mateřským povinnostem odmítla jet do Jihoafrické republiky na šest týdnů na soustředění. "Dohodli jsme, že příští sezona bude volnější," uvedla dvojnásobná olympijská vítězka. "I trenér je s tím ztotožněn," dodala.

Tradiční dvouměsíční soustředění v JAR Špotáková odmítla. "Nechci se vzdát času s Janečkem," prohlásila. "Že bych ho dala nějaké chůvě, nebo jela na dva měsíce do Jižní Afriky, aby ho neviděl Lukáš? Tak to tomu prostě nedám," zdůraznila.

Rozpory vyústily v překvapivý krok. "Chtěla bych Honzovi poděkovat za léta, která mi věnoval. Jsem hrdá na to, že jsem se mohla pod jeho vedením připravovat a sklízet úspěchy. S trenérem jsme si vždy rozuměli a já jeho názory respektovala. I v současné chvíli chápu jeho názory na mou přípravu, ale vzhledem k tomu, že chci brát ohledy na svou rodinu a dítě, nemohu akceptovat takový styl přípravy," uvedla Špotáková.

"Bára je vynikající a zkušená závodnice. Spolupráce s ní se mi líbila, myslím, že jsme si vzájemně hodně dali. I v rámci celé skupiny jsme si vyhovovali, nyní ale nastala situace, kdy Bára má jinou představu," připomněl Železný. "Pod přípravu, kterou však nemám stoprocentně pod kontrolou, se nemohu podepsat. Sen uspět v Riu máme společný, ale cesta, jakou k tomu úspěchu dojít, se v současné chvíli u obou z nás liší. Báře jsem přál úspěchy v době, než jsme spolu začali spolupracovat, během naší úspěšné spolupráce a pochopitelně jí je přeji i do budoucna," dodala oštěpařská legenda.

Je nám líto, video expirovalo.
Špotáková rozvázala spolupráci se Železným

Zatím sama, v olympijské sezoně se ještě uvidí

Špotáková se zatím bude připravovat sama. Jasným cílem jsou olympijské hry v Riu. "Cíl uspět jak na mistrovství světa v Číně, tak především na olympiádě v Riu, trvá," potvrdila Špotáková. "Chci se připravovat převážně v České republice a na dalších kratších soustředěních i v zahraničí. V následujícím roce se budu prozatím připravovat sama, uvidím, co mi tento koncept přinese a posléze se rozhodnu, co a jak udělat z tréninkového hlediska v sezoně olympijské, která pro mě bude stěžejní. Je pro mě příjemné vědět, a Honza mě o tom ujistil, že přijít si pro radu či názor mohu v budoucnu kdykoli," dodala.

Špotáková se začala pod vedením Železného připravovat v roce 2010, kdy ukončila po 11 letech spolupráci s Rudolfem Černým. Jako svěřenkyně trojnásobného olympijského vítěze získala roce 2011 stříbro na mistrovství světa a rok nato v Londýně obhájila olympijský triumf z Pekingu. Loňskou sezonu vynechala kvůli mateřské pauze, letos se vrátila na scénu evropským titulem a posedmé v kariéře vyhrála anketu Atlet roku ČR.

Zdroj
ČTK, isport.cz, iDNES, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články