Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Halový atletický mítink má přivést do Prahy mistrovství Evropy

Praha - Má to být atletický mítink, díky němuž by se mohlo v budoucnosti v Praze uskuteční halové mistrovství Evropy nebo světa. Mezinárodní halové závody se budou v O2 Aréně konat ve čtvrtek 26. února. Zástupci Českého atletického svazu tak chtějí oživit projekt pořádání kontinentálního halového šampionátu, na který neúspěšně pomýšleli pro roky 2007 a 2009.

Vizualizace atletického mítinku
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Ředitelem závodu bude světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, manažerem pak Alfons Juck, který shání atlety pro ostravskou Zlatou tretru. Jistými jmény jsou překážkářský světový rekordman Dayron Robles z Kuby a další olympijská vítězka na překážkách Američanka Dawn Harperová.
 
Organizátoři by rádi připravili deset až jedenáct disciplín. Vedle všech sprintů také skok o tyči s Ruskou Jelenou Isinbajevovou, skok do výšky s Chorvatkou Blankou Vlašičovou či osmistovku nebo kilometr s Pamelou Jelimovou z Keni. "To ale zatím nejsou potvrzená jména, i když se o jejich start enormně snažíme," řekl Juck. Na mítinku, týden před halovým ME v Turíně, by se na překážkách a ve skoku dalekém mohl objevit i Roman Šebrle. 

Český atletický svaz kandidoval na HME v roce 2007 i 2009. V prvním případě svou snahu sám vzdal, ve druhém komise EAA vyhodnotila kandidaturu jako nevyhovující prý kvůli tomu, že dráha se do multifunkční haly nevejde a z hlediště by nebylo vidět na některá místa. "S tím ale nesouhlasíme," odmítl toto stanovisko místopředseda svazu Libor Varhaník. 

Cena dráhy se pohybuje kolem 30 milionů korun, peníze půjdou v rámci investiční dotace také z vládních peněz. "Chceme dokázat, že to jde a pomoci tak opět možné kandidatuře na HME," prohlásil Varhaník. Rozpočet mítinku je milion dolarů, asi 17 milionů korun. Ambasadorem závodu bude světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články