Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Maslák zaběhl evropský rekord, Uchov na ten světový málem dosáhl

Praha - Atletický mítink v O2 areně byl generálkou na halové mistrovství Evropy v Praze 2015, přičemž se na něm představily některé velké atletické hvězdy. Pavel Maslák zaběhl na netradiční trati 500 m evropský rekord, naopak se nedařilo Ladislavu Prášilovi, kterého trápí zdravotní obtíže. 242 cm skočil ruský výškař Ivan Uchov, a těsně tak nedosáhl na světový rekord.

Maslák nastoupil už podruhé v letošní sezoně na netradiční trati 500 metrů a prokázal, že má výbornou formu. Časomíra mu změřila čas 1:00,36 minuty, kterým o půl sekundy vylepšil nejlepší historický evropský čas a své vlastní maximum o 79 setin. Za nejlepším časem na světě Maslák zaostal o 19 setin.

Prášila zastavilo zranění, účast na halovém mistrovství je ohrožena

Koulaře Ladislava Prášila bolí bok a není vyloučeno, že zmešká atletické halové mistrovství světa. To se koná příští víkend v polských Sopotech. Obnovilo se mu totiž zranění z minulého roku. "Měl jsem něco podobného loni, letos se to obnovilo a bolí to," prohlásil Prášil, který předvedl nejlepší výkon 19,15 metru a poslední dva pokusy raději vynechal. "Je to taková ostrá bolest. Nemohu využít tu svoji přednost, práci v bocích," řekl koulař.

Loni si dal kvůli zranění delší pauzu, ale letos se přes bolest snažil trénovat. Byl na vyšetření u profesora Pavla Koláře, ten ale žádný vážnější problém neobjevil. "Nejvíc mi to vadí při házení," prohlásil. "Udělám maximum, aby se to zlepšilo a abych tam mohl normálně závodit, asi budu muset za Pavlem (Kolářem) ještě zajít," plánoval. "Ale je to tak půl na půl, jestli vůbec budu v Sopotech závodit," přiznal.

Ivan Uchov
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Výškaři Uchov a Blašičová zářili 

Rus Ivan Uchov vyrovnal v Praze halový i absolutní evropský rekord 242 cm, Chorvatka Blanka Vlašičová zase po svém návratu na scénu hned překonala dvoumetrovou hranici. Uchov se už poněkolikáté v sezoně rovněž pokoušel o světové maximum po střechou, ale laťka mu třikrát spadla. Stejně jako Uchov skočil 242 cm v roce 1988 v hale Němec Carlo Thränhardt, výše v historii skočil už jen světový rekordman Javier Sotomayor z Kuby.

Blanka Vlašičová se po překonání dvoumetrové hranice na doskočišti rozbrečela. Vždyť vleklé zranění nohy ničilo její kariéru tři roky. "Nemám problém vyjádřit emoce a tohle byl pro mě velmi emotivní zážitek," řekla po závodu Vlašičová. "Dlouho jsem na to čekala a ani tomu nemůžu uvěřit, že se to stalo. Pořád ale nejsem v ideální pohodě. Nemám naskákáno tolik pokusů v tréninku a ani technika zatím není ideální," prohlásila Vlašičová. 

Český běžec Jakub Holuša obsadil v závodu na 3000 metrů páté místo v osobním rekordu 7:53,21 minuty. "Jsem rád, že jsem doběhl do cíle, strašně jsem se trápil, trojka je na mě moc dlouhá," uvedl muž, který na nadcházejícím HMS v Sopotech poběží poloviční trať. "Navíc se trápím s virózou, bojoval jsem s tím, že to nesmím zabalit, vůbec mi to nechutnalo," uvedl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články