Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Uchov by mohl útočit na světový rekord, Maslák zkusí pětistovku

Praha - Útok na světový rekord by si na Praha Indoor 2014 přál bývalý přední skokan do výšky a výkonný ředitel organizačního výboru atletického mítinku Tomáš Janků. V O2 areně se totiž představí olympijský vítěz ve výšce z Londýna Ivan Uchov a jeho neméně úspěšný ruský krajan Alexej Dmitrik, kteří by mohli pokořit letitý rekord 243 centimetrů Kubánce Javiera Sotomayora. Uchov ve všech letošních startech atakoval 240 cm a v Armstadu dokonce útočil na metu 244. Organizátoři očekávají zhruba čtyři tisíce fanoušků. Přímý přenos mítinku sledujte dnes od 17:00 na ČT sport a našem webu. 

Ivan Uchov
zdroj: GettyImages autor: Vesa Moilanen

Organizační tým převzal O2 arenu ve středu 19. února, od té doby se její prostory připravovaly na závod, který bude generálkou na halové mistrovství Evropy v Praze 2015. Největší starostí byla dráha, jejíž díly byly v O2 areně uložené od poslední atletické akce, kterou tam byl v roce 2009 Mítink světových rekordmanů.

"Pět let se s ní nic nedělo, a tak jsme hlavně doufali, aby byla v pořádku. To se při montáži potvrdilo, v sobotu jsme dráhu usadili a od neděle na dráze už trénovali první atleti," říkal ředitel. "Ovál vypadá výborně, má v sobě stále kvalitu. Těšíme se na rychlé časy," dodal manažer mítínku Alfonz Juck.

Přípravy mítinku Praha Indoor 2014 v O2 areně
zdroj: ČTK

Během posledních hodin se měnila a doplňovala startovní listina. Na osmistovce z ní vypadl Etiopiec Mohamed Aman, jehož místo obsadila další africká půlkařská hvězda Ahmad Ismail ze Súdánu. Na poloviční trati nahradí medailistu z loňského MS v Moskvě Luguelina Santose z Dominikánské republiky úřadující halový šampion z Istanbulu Nery Brenes z Kostariky.

Na testovací mítink před HME 2015 nakonec nedorazí ani jamajský sprinter Nesta Carter. V závodě na 60 metrů se naopak objeví portugalský veterán nigerijského původu Francis Obikwelu s osobním maximem 6,53. Dalšími novými jmény na nejkratší trati jsou Britové Richard Kilty s nestárnoucím Dwainem Chambersem. Jejich souboj s již dříve ohlášenými Kimem Collinsem z ostrova Sv. Kryštof a Nevis a Kubáncem Yunierem Pérezem by měl být jedním z vrcholů úterního večera.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Kim Collins a Alfons Juck

"V Praze jsem byl už asi osmkrát. Jsem ve velmi dobré formě, těším se, že překonám své vlastní rekordy. Určitě překonám rekord haly," uvedl Collins. Jako největšího soupeře tipuje Chamberse. "Jsem rád, když mohu soutěžit s kýmkoliv," dodal.

Největší českou hvězdou bude čtvrtkař Pavel Maslák, který na nedávném mistrovství republiky vytvořil český rekord na dvoustovce. V O2 areně se ale nepředstaví na své hlavní trati, ani na původně zvažované třístovce. S trenérem Daliborem Kupkou se rozhodli pro další netradiční trať - 500 metrů. Poběží ji v rámci přípravy na HMS a věří, že na ní může zaútočit na nejlepší evropský výkon, který časem 1:00,86 drží Donald Sanford z Izraele.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Jasper Jacobs

Dalšími českými želízky budou koulař Ladislav Prášil, jenž svede souboj s polským olympijským vítězem Tomaszem Majewským, čtvrtkařka Denisa Rosolová nebo tyčkař Jan Kudlička. "Máme více než sto účastníků," uvedl Juck. Mezi výškaři nechybí ani Jaroslav Bába. V mužské i ženské soutěži však budou startovat pouze čtyři závodníci. "Vzhledem k tomu, co nabízí stísněné prostory, jsme si mohli při kombinaci obou soutěží a při časovém rozpise dovolit uspořádat dvě krátké soutěže," dodal Juck.

Program v O2 areně startuje v 15:00 národním programem. Hlavní menu přijde na řadu po slavnostním zahájení v 17:10, kdy budou představeny i největší hvězdy mítinku. Program vyvrcholí ve 20:20 pětistovkou s Maslákem na startu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články