Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Šebrle skončil v olympijském desetiboji šestý, vyhrál Clay

Peking - Desetibojař Roman Šebrle skončil při obhajobě zlaté medaile na olympijských hrách v Pekingu na šestém místě s 8241 body. Soutěž vyhrál americký favorit Bryan Clay se suverénním náskokem 240 bodů (celkem získal 8791 bodů) před Bělorusem Andrejem Kravčenkem a Leonelem Suárezem z Kuby.

Desetibojař Roman Šebrle
zdroj: ČTK autor: ČTK

Podrobnější informace i ostatní výsledky z Pekingu najdete na stránkách našeho olympijského speciálu

100 metrů

Stovka byla pro Šebrleho jednoznačně zklamáním, v silně nepříznivých podmínkách na stadionu zaběhl 11,21 sekundy a skončil až dvacátý sedmý. Největší favorit závodu Bryan Clay vyhrál v čase 10,44.

Skok daleký

Disciplína byla kvůli silnému dešti odsunuta o půl hodiny, podmínky pro závod byly velice těžké. Šebrle skočil 768 cm, jeho výkon mohl být lepší, ale při svém asi nejlepším skoku přešlápl. Dálku vyhrál stejně jako stovku Bryan Clay, Šebrle na něj po druhé disciplíně ztrácel již 200 bodů.

Vrh koulí

V kouli se Šebrlemu vůbec nedařilo, předvedl výkon 14,78 metru, což
byl jeho nejhorší vrh v důležitém desetiboji od roku 2000. Po třetí soutěži má Šebrle 2570 bodů a je desátý. Osobním rekordem ve vrhu koulí 16,27 metru zvýšil Američan Bryan Clay náskok v čele závodu, dohromady má 2862 bodů a na Šebrleho už má k dobru 292 bodů.

Skok vysoký

V této disciplíně dal Šebrle vzpomenout na svou dřívější formu. Výkonem 211 cm vyhrál čtvrtou soutěž a posunul se na šesté místo. Přitom útočil i na výšku 214 a málem mu to vyšlo: "Shodil jsem to patama, škoda," komentoval Šebrle. Vedoucí Bryan Clay naopak ve výškařském sektoru nepředvedl a připsal si pouze 199 cm. I přesto zůstal na první pozici se stopadesátibodovým náskokem.

400 metrů

V posledním soutěži prvního dne zaběhl český desetibojař slušný čas 49,54 a posunul se na pátou příčku. V polovině soutěže byl od medaile 116 bodů, za druhým Kravčenkem zaostával o 121 bodů. Výrazný náskok si i nadále udržel Američan rival Clay, na kterého úřadující mistr světa ztrácel již 209 bodů.

110 metrů překážek

V běhu na 110 m překážek, první disciplíně druhého dne, předvedl Šebrle nevýrazný výkon 14,71 sekundy a v průběžném pořadí pekingského desetiboje klesl v součtu 5197 bodů na sedmou pozici. Tak pomalu běžel Šebrle na vrcholné soutěži jen jednou v roce 2005 na MS v Helsinkách, tam ale závody ovlivnil hustý déšť.

Hod diskem

Ani v této disciplíně nepředvedl český atlet uspokojivý výkon. Jeho první pokus měl hodnotu 45,50 m a už se dál nezlepšil, při posledním pokusu dokonce hodil disk do ochranné sítě. Američan Clay odhodil svůj disk až do vzdálenosti 53,79 m a celkem již má 6455 bodů, druhý Oleksej Kasjanov, překvapení závodu, na Claye ztrácí už 283 bodů.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články