Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vítězslav Veselý vybojoval na ME zlato

Helsinky - Češi mají na mistrovství Evropy první zlato! Oštěpař Vítězslav Veselý jej zajistil parádním hodem do vzdálenosti 83,72 metru. Svěřenec Jana Železného o 49 centimetrů přehodil Rusa Valerije Iordana a právem může slavit titul mistra Evropy.

Vítězslav Veselý
zdroj: Getty Images autor: Ian Walton

Veselý přijel do Finska jako první muž letošních světových tabulek s výkonem 88,11 metru a roli favorita potvrdil. Ve středeční kvalifikaci se sice trápil a postup do finálové dvanáctky zachránil až posledním hodem 79,09 metru, dnes však od druhé série v soutěži vedl. Ve finále předvedl pouze dva hody za 80 metrů, první velká medaile v kariéře mu však neunikla.

Devětadvacetiletý atlet pražské Dukly se cenného kovu dočkal po čtvrtém místě z loňského mistrovství světa v Tegu, před dvěma lety na evropském šampionátu v Barceloně byl devátý. "Trochu jsem se zase pral s rozběhem, ale bylo to lepší než v kvalifikaci," vrátil se Veselý ke středě, kdy byl 20 cm od vyřazení. "Ale naštěstí tam byly dva dlouhé hody. Potěšilo mě to, že jsem to vybojoval, i když to nebylo zadarmo," řekl.

Nyní se může chlubit lepším výsledkem z mistrovství Evropy, než jakého dosáhl jeho slavný trenér. Železný, trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa, byl na kontinentálním šampionátu nejlépe třetí. "Jsem rád, že jsem vyhrál zrovna ve Finsku šampionát, který trenér nikdy nevyhrál. Chtěl bych mu tu medaili věnovat," uvedl Veselý.

Čtvrtý dnes skončil dvojnásobný olympijský šampion Nor Andreas Thorkildsen, který soutěž ukončil předčasně. Domácí favorit Tero Pitkämäki byl ve finále předposlední jedenáctý. "Nechtěl jsem se zranit, důležitější je olympiáda," prohlásil Thorkildsen, kterému se letos nedaří. "Musím se dát do Londýna do pořádku," řekl.

Pozici nejrychlejšího Evropana obhájil Francouz Christophe Lemaitre, jenž vyhrál stejně jako předloni běh na 100 metrů, který dokončilo jen pět sprinterů. V mírném protivětru zvítězil za 10,09 před krajanem Jimmym Vicautem. "Bylo to obtížné po dvou zkažených startech, ale na titul jsem si věřil," řekl Lemaitre.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý získal na ME zlato

Zlatý hattrick z Barcelony Lemaitre nezopakuje, neboť dvoustovku nepoběží. O druhý titul bude usilovat o víkendu ve štafetě.

Oba sprinty chce vyhrát Ivet Lalovová a na stovce svůj cíl splnila. Bulharka vyhrála v čase 11,28. "Byl to krušný závod, počasí nám nepřálo," stěžovala si na zimu a dešťové přeháňky Lalovová, která se dočkala velké medaile po sedmi letech. Běžkyně, která se v letech 2005 až 2007 potýkala s těžkým zraněním nohy, navázala na titul halové mistryně Evropy na 200 metrů z Madridu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články