Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Legendární Carl Lewis přijel do Česka za atletikou, golfem i tenisem

Praha - Devítinásobný olympijský vítěz ve sprintu a dálce Carl Lewis přijel do České republiky propagovat ostravský atletický mítink Zlatá tretra, který se koná příští týden. Kromě toho si chce ještě zahrát golf a zúčastní se také jako host tenisového turnaje v Prostějově. "Praha je hezké město, už jsem měl i lekci češtiny," usmíval se Lewis. V české metropoli moc času nestrávil, hned po příletu se věnoval novinářům a pak se přesunul na Moravu. "Chci tady strávit pěkné dva dny atletikou, golfem a tenisem," prohlásil.

Carl Lewis
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Lewis věří, že se Ostrava může dočkat v Boltově podání světového rekordu na 200 m. "Máte štěstí vidět nejrychlejšího muže světa v jeho prvním startu po rekordu. Je to nejzajímavější sprinter na světě, i když s rekordem to bude mít hodně těžké," prohlásil. Rekord drží časem 19,32 sekundy už téměř dvanáct let Michael Johnson, k jehož výkon se zatím nikdo nepřiblížil.

V červenci sedmačtyřicetiletý Lewis si život po atletické kariéře užívá. Je trenérem, hrál v několika filmech, chce se živit jako producent. Musí, protože před dvaceti lety nebyly takové podmínky, aby se atletikou zajistil. "Byli jsme profesionálové v amatérském sportu. Já už mám po kariéře, nejradši bych tu svou rychlost dal nějakým talentovaným dětem," řekl.

Zatímco v běhu na sto metrů se od jeho doby světový rekord posunul několikrát, maximum v dálce Mika Powella 895 cm ze slavného závodu na mistrovství světa v Tokiu 1991 nikdo nepřekonal. "Dálka je rozdílná, více záleží na podmínkách, věnuje se jí méně lidí. Powellův rekord ještě určitě dlouho vydrží," míní.

Boltovi na dálku gratuloval k jeho nedávnému rekordnímu času 9,72. "Má skvělý rok, věřím, že rekord se bude stále posouvat," uvedl Lewis. Kde ale hledat hranici? "Nechci žádnou hledat, možná, že za 300 let bude rekord dvě sekundy. Nevidím limit."

Neodvážil se ani tipovat vítěz olympijského závodu v Pekingu. Bude to jeho krajan Tyson Gay, Jamajčané Asafa Powell nebo Bolt? "Nechci to říkat, to by nebylo fér, nechci někoho dostávat pod tlak," uvedl. Má jiné přání. "Aby se nejlepší dostali do finále, aby každý proběhl cílem zdravý, aby fanoušci při finále co nejvíc fandili, aby to byl čistý běh a aby sprinteři měli korektní vztahy," konstatoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články