Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Tyčkařka Isinbajevová chystá v Istanbulu velký návrat

Istanbul - První velká akce v náročné olympijské sezoně čeká následující tři dny na atlety. Největším tahákem halového mistrovství světa v Istanbulu je bezesporu návrat ruské tyčkařky Jeleny Isinbajevové. Ta před dvěma týdny skočila ve Stockholmu světový rekord a může vybojovat čtvrtý halový světový titul. Na startu šampionátu však chybí několik velkých hvězd včetně Jamajčana Usaina Bolta, jeho krajanů Yohana Blakea a Asafy Powella, zraněné chorvatské výškařky Blanky Vlašičové či keňského půlkaře Davida Rudishy. Český tým má v Turecku třináct členů, ale jejich medailové šance nejsou velké. Překvapit by mohl ve výšce loňský halový vicemistr Evropy Jaroslav Bába, tyčkařka Ptáčníková nebo halová evropská šampionka na čtyřstovce Denisa Rosolová. První přímý přenos vysílá ČT4 a www.sportzive.cz zítra od 8:25.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Isinbajevová se dva roky trápila, měnila trenéry a zdálo se, že její sláva pohasíná. I na začátku letošní halové sezony nepatřila mezi nejlepší tyčkařky světa, to se změnilo až před dvěma týdny ve Stockholmu. Nebude to ale mít vůbec snadné, Američanka Jenny Suhrová letos skočila už 488 cm a Britka Holly Bleasdaleová jen o jeden méně. V takové konkurenci to bude mít Jiřina Ptáčníková velmi těžké, byť letos překonala nejlepší halový výkon české historie skokem přes 470 cm.

Krátký sprint přes neúčast tří nejlepších Jamajčanů nejspíš vyhraje opět reprezentant karibského ráje reggae. Lerone Clarke totiž v sezóně září, vyhrál zatím všechny závody a rychlejší než on byl letos o dvě setiny pouze Američan Trell Kimmons, který ale výkon 6,45 sekundy zaběhl ve vysoké nadmořské výšce.

Do Turecka přihlásilo své reprezentanty 172 zemí, čímž byl překonán rekord 147 účastnických států z šampionátu před čtyřmi lety ve Valencii. Na startu by podle přihlášek mělo být 349 mužů a 334 žen. Závodit se bude v nové multifunkční hale Ataköy Arena, do níž se vejde 7 500 diváků.

Zářit by mohla také překážkářka Sally Pearsonová z Austrálie. Nejlepší světová atletka uplynulé sezony se o víkendu na stovce blýskla rychlým časem 12,49 sekundy v Melbourne, kde přitom panovalo nevlídné počasí. Zasvěcení dokonce hovoří o možném ataku světového rekordu, který drží čtyři roky časem 7,68 sekundy Švédka Susanna Kallurová.

Číňan Liou Siang by nad překážkami rád dobře zahájil sezonu, v níž se chce po dlouhodobém zranění opět vrátit k olympijskému zlatu, které získal před osmi lety v Aténách. Chybět bude jeho věčný soupeř Dayron Robles z Kuby, který se zranil. Na páté zlato za sebou bude v běhu na 3 000 metrů útočit etiopská vytrvalkyně Meseret Defarová.

Plno atletů ale šampionát v Istanbulu, stejně jako červnové mistrovství Evropy v Helsinkách, bere jako přípravu na olympijské hry v Londýně. To je případ i Jamajčanky Veroniky Campbellové-Brownové, obhájkyně titulu na šedesátce. "Cílem jsou jednoznačně olympijské hry. Tohle je součást přípravy," řekla Jamajčanka. V Londýně chce získat na dvoustovce třetí zlato na OH za sebou, což se nikdy žádné atletce nepodařilo.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články