Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Řím uvidí první start Bolta a Špotákové

Řím - Několik velkých taháků nabídne třetí mítink letošního ročníku prestižní atletické Diamantové ligy v Římě, všechny ale zastíní premiérový start sezony fenomenálního Jamajčana Usaina Bolta. Ten se v závodu na 100 metrů potká mimo jiné s krajanem a bývalým světovým rekordmanem Asafou Powellem a francouzským mistrem Evropy Christophem Lemaitrem. Přímý přenos mítinku vysílá od 20:00 ČT4 a web Sportživě.cz.

Trojnásobný mistr světa, olympijský vítěz a světový rekordman nezávodil devět měsíců a při posledním startu loni prohrál na stovce s Američanem Tysonem Gayem. Jeho aktuální forma je tak velkou neznámou. "Jsem trochu nervózní," připustil samotný Bolt. Na stejné trati bude závodit také příští týden v úterý při Zlaté tretře v Ostravě. Před prvním startem v Itálii se jamajský sprinter cítí dobře. "Myslím, že jsem v dobré formě, ale žádný čas neplánuji, protože to je můj první start po dlouhé době. Těším se na závod i na to, že bude letní teplé počasí, všechno jde dobře," prohlásil Bolt.

"Nejsem sice v perfektní formě, ale v dobré kondici určitě. Rozhodně jsem zpátky v práci," ujistil s úsměvem. V sezoně nehodlá lámat rekordy, hlavně chce zlaté medaile na MS v Tegu. "Každý mítink bude schůdkem na cestě za tímto cílem," pravil.

Špotáková si to rozdá s Obergföllovou i Abakumovovou

První start roku si odbude také oštěpařka Barbora Špotáková, jediná česká atletka v Římě. Původně měla poprvé házet na malém mítinku ve Schwandorfu, cestu do Německa ale musela vinou střevní chřipky na poslední chvíli zrušit. Světová rekordmanka bude poprvé závodit pod novým trenérem Janem Železným a soupeřkami jí budou Němka Christina Obergföllová a ruská oštěpařka Maria Abakumovová. Po Diamantové lize přijede Špotáková na Zlatou tretru do Ostravy.

Start v Římě musel zrušit kvůli zranění nejlepší atlet loňského roku David Rudisha, světový rekordman na osmistovce. Keňského mílaře trápí bolesti šlachy v levé noze a chyběl také při úvodním závodu Diamantové ligy v Dauhá. Také Rudisha má být jednou z hvězd ostravské Zlaté tretry.

Velkým tahákem naopak bude start Američanky Sanyi Richardsové-Rossové, která se stejně jako její krajanka Allyson Felixová přihlásila do dvou běhů na 200 a 400 metrů, které v časovém programu čtvrtečního večerního závodu dělí jen 45 minut.

Sanya Richardsonová
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články