Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Špotáková se vrátila z JAR, chce už jen doladit formu

Praha - Poprvé absolvovala světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se svým novým koučem Janem Železným dvouměsíční soustředění v Jihoafrické republice a minulý týden se vrátila pozitivně naladěna. Je prý velmi dobře fyzicky připravena, oštěpařskou formu a techniku jen potřebuje vyladit. První závod ji čeká na malém mítinku v německém Schwandorfu 15. května.

Atletka, která v červnu oslaví třicáté narozeniny, loni po jedenácti letech opustila kouče Rudolfa Černého a domluvila se na přípravě pod vedením světového rekordmana Železného. Vznikla tak spolupráce dvou nejlepších oštěpařů, která měla přinést další impulz do kariéry olympijské vítězky. Železný je prý o formě Špotákové přesvědčen, samotná oštěpařka si přípravu také chválila, jen ji trochu straší zatím nevyrovnaná technika hodů.

Špotáková se zprvu bránila dlouhému soustředění daleko od domova. Nakonec uznala, že pozitiva převažují. I proto, že za ní zhruba v polovině kempu přiletěl přítel Lukáš. "Odpočinula jsem si a bylo to super," řekla. "Člověk se necítí pod tlakem jako na dvoutýdenním soustředění, kdy toho musí hodně stihnout. "Když má člověk menší zdravotní potíže, není problém si najít náhradní program a odpočinout si," uvedla. To byl i její případ, neboť ji opět v přípravě na sezonu bolela Achillova šlacha. "Dva týdny jsem nemohla moc běhat, ale Honza (Železný) má zkušenosti, vymyslel náhradní program. Zaměstnal mě, nepřemýšlela jsem nad zdravím a poslední tři týdny jsem trénovala úplně naplno," prohlásila Špotáková.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Barbory Špotákové

Zdravotní problémy ji opustily, už ji netrápí ani loket, s nímž loni laborovala i na ME v Barceloně. I proto, že lehce změnila techniku hodu a také držení oštěpu. "Fyzicky jsem připravená velice dobře, po technické stránce se ale zatím na závody necítím. Ale mám ještě dva týdny," řekla. "Musím to ustálit, jinak se vrátím ke staré technice. Ale Honza (Železný) je v klidu, je přesvědčen, že to bude v pořádku, to mě uklidňuje. Když on něco předpovídá, tak to tak je. I když já jsem občas hodně nervózní a vztekám se," líčila s úsměvem.

Letošní sezonu si chce Špotáková hlavně užít

Špotáková už nemusí kvůli roli ambasadorky jezdit na každý mítink Diamantové ligy, neboť má jako loňská vítězka divokou kartu. Na úvod by ji uspokojil výkon kolem 66 metrů a hlavně dobré zdraví. "Myslím si, že ta forma půjde nahoru," uvedla. Po mítinku Diamantové ligy v Římě pojede na Zlatou tretru do Ostravy, pak na další závod lukrativní světové série do Eugene, následně bude házet v Praze při Memoriálu Josefa Odložila. Českému týmu pomůže na ME družstev ve Stockholmu, nebude chybět ani na domácím šampionátu v Brně. Po červencových závodech Diamantové ligy ji čeká MS v Tegu.

Jan Železný se svými svěřenci
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články