Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Atleti před halovým šampionátem o medailích mluvit nechtějí

Praha - Pro medaile, o kterých ale nechtějí dopředu hovořit, odjeli dnes na halové mistrovství Evropy do Paříže čeští atleti. Největším želízkem je překážkář Petr Svoboda, lídr letošních evropských tabulek, který bude obhajovat bronz z Turína 2009. V týmu jsou také další dva medailisté z minulého HME - senzačně stříbrná překážkářka Lucie Škrobáková a také před dvěma lety bronzový vícebojař Roman Šebrle, který je letos po dlouhé době zdravý a bude útočit na pátou medaili v řadě.

"Jedeme tam uspět. Ale to jsem si myslel i před Barcelonou, takže vám neřeknu, kolik přivezeme medailí," řekl na letišti novinářům trenér reprezentace Tomáš Dvořák. Před loňským ME totiž hovořil o několika cenných kovech, jenže ze šampionátu přijela s bronzem pouze oštěpařka Barbora Špotáková. "Je to vrtkavé, ale myslím, že polovina závodníků bude ve finále. A pak je k medaili blízko," prohlásil Dvořák.

Do Paříže odletělo všech šestnáct nominovaných závodníků. Překážkářka Zuzana Hejnová potvrdila, že nastoupí do pětiboje, běžec Jakub Holuša si ze dvou disciplín vybral tu delší - patnáctistovku. "To je dobrá volba," řekl Dvořák. "Má tréninkové manko z podzimu, kdy byl zraněný, takže to pro něj bude příznivější. Neběhá se rychle, bude to na finiš a v tom je on silný," vysvětlil Dvořák.

Je nám líto, video expirovalo.
Reakce Petra Svobody a Romana Šebrleho

Svobodu všechno bolí. Je to prý dobré znamení

Svoboda v letošní sezoně z osmi startů ani jednou neprohrál, na své maximum ztrácí čtyři setiny. V posledních dnech ale cítí několik bolístek. "Jsem takový rozlámaný, všechno bolí, ale to bývá dobré znamení," řekl Svoboda. Že je jasný favorit, ho nesvazuje. Byť loni na ME v Barceloně také byl adeptem na zlato a po chybě na šesté překážce skončil šestý. "Nefunguje to tak, že mám placku jistou, jen beru roli favorita jako lehké pozitivum," řekl. V hale závodí rád. "Je tam méně překážek, méně šancí to pokazit a hlavně tam není ta šestá překážka," usmíval se.

Adepty na finálová umístění jsou také Svobodova přítelkyně tyčkařka Jiřina Ptáčníková, výškař Jaroslav Bába, půlkařka Lenka Masná či běžkyně Denisa Rosolová v závodu na 400 metrů. Ta si ale v tréninku narazila po pádu kostrč.

Šebrle se cítí po dlouhé době fit

"Určitě se budu prát o tu medaili, protože letos vím, že forma není špatná a že na to mám. Ale bude to hodně těsné a někdo z těch mladých může vyletět," prohlásil šestatřicetiletý vícebojař. Zdraví Šebrlemu letos nalilo do žil novou krev a motivaci. V lednu odjel do Jihoafrické republiky, aby se připravil v teple a svalová vlákna nenamáhal v zimě. A to mu prospělo. "Jsem naprosto v pohodě," ujistil Šebrle. Slabinou může být tyč, kterou letos moc netrénoval - i proto, že mu na soustředění do Afriky dorazily se zpožděním. "To bude pro mě rozhodující, ale strach z toho nemám. Musím soupeřům utéct co nejvíc na dálce a výšce," jmenoval své silné disciplíny.

Že HME může být jeho poslední šancí získat na velké akci medaili, to neřeší. V létě je totiž mistrovství světa v Tegu, pak halové MS a příští rok olympijské hry, tedy akce globálního charakteru. "Jasně, je to Evropa, šance na placku je větší," přiznal Šebrle. "Nicméně, když zůstanu zdravý, tak věřím, že to zacinká ještě někde jinde," uvedl. "Ale je jasné, že s tímto šampionátem se musím rozloučit důstojně," dodal.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články