Nahlas

Nahlas (1986)

(1983 - 1993) Praha

V roce 1983 se jednoho dne před nejmenovanou hanspaulskou hospodou setkali písničkář Ivan Hlas (voc, acc g) a bubeník Jiří Horálek, který v té době odcházel z jižansky rockové Pumpy, přičemž průsery se začaly valit i na druhou formaci, v níž působil - na Žlutý pes. Hlasova kapela Navi Papaya už také neexistovala a tak se oba "pozůstalí"dohodli, že by spolu mohli založit nové těleso, které by interpretovalo Ivanovy písničky. Hlas sice chvilku předtím dal dohromady trio Ouvej Band, kde hrál na kytaru a společně s basistou Vladimírem Vytiskou doprovázeli zpěvačku Zuzanu Navarovou (oba Nerez), ale moc dobře věděl, že až se další protagonisté Nerezu V. Sázavský a Z. Vřešťál vrátí z vojny, toto příležitostné uskupení skončí. Dalším koho Hlas oslovil byl houslista Pavel Cingl a jelikož Pavel Skála pomalu ale jistě zakončoval svoji kapitolu fungování v Marsyas, najednou se naskytl nově vznikajícímu bandu výtečný sólový kytarista. Nu a posledním do party byl byvší baskytarista Navi Papaya Pavel Kučera.

Ivan Hlas založil skupinu Nahlas s tím, že tak trochu stylově naváže na tvorbu původní formace. Což znamenalo psát průzračně jednoduché, občas do blues občas do reggae hozené písničky s texty tak říkajíc "ze života" - to znamená o holkách, hospodách a náladách všedního dne. Téměř všechny pak až na výjimky (Pavel Skála) pocházely samozřejmě z jeho pera.

Soubor se profesionalizoval v roce 1985 a tehdy také začalo jeho první úspěšné období. Na jaře 1986 došlo k natočení první LP desky nazvané lapidárně "Ivan Hlas & Nahlas" v sestavě: Ivan Hlas (voc, acc g), Pavel Skála (lg, acc g, voc, ex-Marsyas), Pavel Cingl (vln), Jiří Horálek (ds), Pavel Kučera (bg, voc) a Vlastimil Voral (ks, ex-Ananas). Kapela se začala objevovat v rozhlase a také v televizi, kde šlo v různých pořadech (Studio B, TKM, Hitšaráda, Triangel) vidět její klipy - mezi nejznámější patřily tehdy "Paní Baloghová", "Trable s Kateřinou" nebo "Legendární víla". Zahrála si i na prvním Rockfestu nebo na slavném open air festivalu v Lipnici nad Sázavou (obojí v roce 1986).

Poté následoval jemný útlum a s ním přicházející personální změny. Místo Vorala, který se později uplatňoval ve stylově naprosto odlišných skupinách (Yandim Band či Master´s Hammer), přišel na klávesy mladý Petr Pištora, a Horálka (s V. Malinovským založil kapelu Dioda) nahradil u bicích Pavel Skala (ex-Etc…). A to si ještě basák Kučera přibral další kšeft, když začal souběžně hrát s kapelou Roxanne.

V zimě 1987-88 následovala realizace druhé desky v obsazení Ivan Hlas (voc, acc g), Pavel Skála (lg, acc g, voc), Pavel Cingl (vln), Pavel Kučera (bg), Pavel Skala (ds), Petr Pištora (ks). Na ní se proplétá Hlasovo hanspaulské písničkářství, s neilyoungovskou melodikou, jižanským rockem a znovu s jakýmsi dechovkovým reggae. V Gramorevue (1988) říká: "Měl jsem trochu strach z různorodosti. I když píšu texty na hudbu, každý text prostě potřebuje odpovídající hudební vyjádření, aby jedno neznělo jako Kučerovci a druhý jako ZZ Top. Jednotícím prvkem musí být zvuk kapely."

Pavel Skala si to hned po natočení desky namířil do do novo-popového Žentouru a tak kapela musela příjmout nového bubeníka. Stal se jím Kučerův kolega z „tý druhý party“ Ondřej Mucha (ex-Roxanne). Nahlas tak nějaký čas ještě fungoval, nicméně pod tíhou ekonomického tlaku se nakonec rozešel. Kytarista Pavel Skála odešel k Mišíkovým Etc…, bubeník Pavel Skala si to namířil . Pavel Cingl skončil u Vondráčkový a později v Dobrohošti. Baskytarista Pavel Kučera střídal Kučajovo Tabu s pobytem v popu - buď v doprovodné kapele H. Vondráčkové a nebo v kapele Lego, kde zpívala Lucie Bílá, aby nakonec skončil v Českém srdci. Podobnou cestu taktéž vykonal bubeník Ondřej Mucha. A Petr Pištora odešel k Danu Kohoutovi do jeho Čp. 87.

Ivan Hlas se poté rozhodl, že kapela bude fungovat jenom na amatérské příležitostné bázi - sám odešel prodávat desky do tehdy nejslavnější gramo prodejny v Praze, do Pantonu v Karlově ulici. Jeho spolupracovníky tam třeba byli baskytarista Hudby Praha Jan Ivan Wünsch nebo frontman Krausberry Martin Kraus.

Nahlas poté vstoupil do devadesátých let - a tehdy nastalo druhé slavné období. Jenže pak se v krátkém čase na sebe nakumulovala spousta věcí a kapela byla stále vyčerpanější. Po úspěchu Hlasových písniček ve filmu "Šakalí léta", a následně vydané velké desce, televizní pohádce a nabídce na další desku, už byla situace neudržitelná a vedoucí svoje těleso v roce 1993 rozpustil.

Co se zachovalo do roku 1989 (včetně):

- Fotografie + klipy v ČT: "Trable s Kateřinou" (1986), "Zas jsem tě hledal" (1986), "Tanečník" (1986 a 1987), "Legendární víla" (1986 a 1987), "Paní Baloghová" (1987), "Zimní" (1987), "Bejvávaly časy" (1987), "Jahodový reggae" (1989)

- Audio:
Nahlas: "Legendární víla…" (1986, EP, Panton, reedice CD společně s prvním albem pod názvem "Ivan Hlas & Nahlas", Sony Music Bonton 1997)
Nahlas: "Ivan Hlas & Nahlas" (1986, LP, Panton,reedice CD společně s prvním EP pod názvem "Ivan Hlas & Nahlas", Sony Music Bonton 1997 )
"Rockový maratón 2" (1986, sampler, Panton, Nahlas skladba "O starém kamarádovi")
Nahlas: "Noční chodec" (1987-88, LP, Panton, vyšlo v r. 1988)
Ivan Hlas & Nahlas: "To nejlepší" (2000, CD-sampler, obsahující i skladby z 80. let, Sony Music Bonton)