Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Deset lidí chce dát v Riu naději všem 60 milionům uprchlíků na světě

Rio de Janeiro – Prvně v historii olympijských her bude pod pěti kruhy startovat tým složený z uprchlíků. Desítka sportovců bude v Riu víc než kdokoliv jiný ztělesňovat olympijské heslo povyšující účast nad vítězství. Při měření s nejlepšími sportovci světa chtějí ukázat, že naděje na lepší budoucnost existuje a za čtyři roky v Tokiu už nebude žádný uprchlický tým třeba.

Uprchlický tým v Riu
zdroj: Reuters

Deset sportovců bude v pátek večer během slavnostního zahájení Her nastupovat pod vlajkou s pěti kruhy, stejně tak se bude v případě jejich úspěchu hrát olympijská hymna.

Mezinárodní olympijský výbor složil tým ze 43 adeptů. Jsou v něm dva plavci ze Sýrie, dva judisté z Konga, etiopský vytrvalec a pět Jihosúdánců, kteří se specializují na běh na středních tratích.

Ve středu večer se dočkali v olympijské vesnici slavnostního přivítání. Speciálního ceremoniálu se účastnila nejen média z celého světa, ale i stovka sportovců dalších reprezentací. Stejně jako ostatní výpravy bude mít tým uprchlíků k ruce trenéry, lékaře a další podpůrný personál.

Jusra Márdíníová po tréninku v olympijském bazénu
zdroj: Reuters

Syrská plavkyně dotlačila potápějící se člun do Řecka

V olympijském bazénu se představí 18letá Syřanka Jusra Márdíníová, která ve své zemi patřila spolu se svou sestrou k plavecké špičce. Oběma se podařilo uprchnout přes Libanon do Turecka. Tam zaplatily převaděčům za to, že je dostanou přes Egejské moře na Lesbos, avšak převaděči je nechali napospas uprostřed moře, když se člunu porouchal motor.

I když pasažéři vyházeli do vody všechna svá zavazadla, začal člun nabírat vodu. Sestry skočily do moře a s pomocí dalších dvou uprchlíků začaly plavidlo tlačit k pevnině na obzoru. Za tři a půl hodiny se jim podařilo dostat ho na Lesbos. Z Řecka se sestry dostaly do Německa a v berlínské čtvrti Spandau vstoupila Jusra do plaveckého oddílu.

Jusra Márdíníová

"Reprezentujeme 60 milionů lidí z celého světa, kteří museli opustit své domovy. Chceme ukázat, co vše můžeme zvládnout - a to nejen ve sportu. Vydáme ze sebe všechno."

Syrský plavec Rami Anis
zdroj: Reuters

Ve svých vlastech zažili sportovci-uprchlíci to nejhorší. Museli prchat před válkou a násilím, přišli o rodiny a přátele. Vzpomínky na minulost nejsou příjemné, proto se teď raději soustředí na budoucnost. "Raději se všichni díváme do budoucna," potvrzuje další syrský plavec, 25letý Rami Anis. V Riu bude startovat v závodě na 100 metrů volným způsobem a 100 metrů motýlek.

"Budeme se měřit s těmi nejlepšími na světě, to je přece fantastické," neskrývá nadšení Anis. Sýrii opustil spolu se svou rodinou v roce 2011 a nyní žije v Belgii. Doufá ale, že se do vlasti jednoho dne vrátí. "Damašek mi velmi chybí. Ale nesmíte se nikdy vzdát a mým prostřednictvím si vzpomenout na své sny. Myslím, že v Sýrii už mnoho lidí na své sny dávno zapomnělo," obává se Anis.

Jedno ví ale jistě. Až nad stadionem Maracaná vzplane olympijský oheň, bude myslet na Sýrii a její lepší budoucnost. "Už jako dítě jsem snil o tom, že budu jednou startovat na olympiádě za svou zemi. Sice to teď přesně tak není, ale jsem rád, že tu můžu být. Nic mi neleží na srdci víc než můj domov. Doufám, že v Tokiu v roce 2020 už nebude žádný uprchlický tým třeba," uzavírá Anis.

Je nám líto, video expirovalo.
Tým uprchlíků: Jiná země, jiný jazyk - podobný osud


Zdroj
ČTK, Tagesschau.de

Hlavní zprávy

Nejčtenější články