Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Krpálek si splní v Riu první sen. Při zahájení ponese českou vlajku

Rio de Janeiro – Do dějiště olympiády odjel se dvěma sny, nést českou vlajku při zahájení a získat medaili. A ten první se Lukáši Krpálkovi splnil. Do prestižní pozice vlajkonoše vybrali pětadvacetiletého judistu v hlasování samotní sportovci a jeho jméno oznámil Český olympijský výbor (ČOV).

Lukáš Krpálek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Mám obrovskou radost," řekl pětadvacetiletý mistr světa z roku 2014. "Jsem moc rád, že mě sportovci zvolili. Nečekal jsem to, protože dobrých sportovců máme v týmu opravdu hodně. Sice jsem věděl, že spousta z nich přijede až na druhou polovinu Her, ale stejně jsem v to nedoufal. Vážím si toho."

Sami sportovci vybírali vlajkonoše už před rokem na Evropských hrách v Baku. "Rozhodli jsme se, že z toho uděláme tradici, proto jsme tento způsob výběru vlajkonoše zvolili i v Riu," vysvětlil Martin Doktor, šéf české mise.

Dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Doktor nejprve oslovil olympioniky, kteří budou v době slavnostního zahájení Her přítomni v Riu, zda se ceremoniálu chtějí zúčastnit. Vznikl tak seznam sportovců, ze kterých pak mohli vybírat vlajkonoše všichni kvalifikovaní olympionici.

Je nám líto, video expirovalo.
Vlajkonoš Krpálek: Mám obrovskou radost

Lukáš Krpálek

Datum a místo narození: 15. listopadu 1990, Jihlava

Výška a váha: 197 cm, 100 kg

Klub/trenér: USK Praha/Petr Lacina

Největší úspěchy: MS 2014 (Čeljabinsk) - zlato, ME 2013 (Budapešť) a ME 2014 (Montpellier) - zlato, ME 2015 (Baku) - stříbro; MS 2011 (Paříž) a MS 2013 (Rio de Janeiro) - bronz; vítěz dvou Grand Slamů (Paříž a Tokio 2013); dvojnásobný juniorský mistr světa (200809), juniorský mistr Evropy 2008, mistr Evropy do 23 let 2012. Ocenění: 8x vítěz domácí ankety Judista roku (200815).

K favoritům patřili s Krpálkem mimo jiné vodáci či tenisté Petra Kvitová a Radek Štěpánek. "Kdyby mě sportovci zvolili, tak bych šla ráda, i kdybych hrála v sobotu, protože by to byla pocta. Tím, že to volí sportovci, tak kvůli nim bych šla," řekla po tréninku v Riu Kvitová, která hlasovala pro cyklistu Zdeňka Štybara.

"Volební účast byla hodně vysoká," podotkl Doktor. Sčítání hlasů pak ukázalo na Krpálka. "Lukáš vyhrál jasně," doplnil šéf výpravy.

Pětadvacetiletý Krpálek se zúčastnil již zahájení olympiády v Londýně a vlajku nesl při závěrečném ceremoniálu Evropských her v Baku. "Tam jsem měl premiérku. Jsem rád, že jsem si to tam vyzkoušel a teď načisto to bude přímo na olympiádě," řekl Krpálek, který bude v Riu patřit mezi favority kategorie do 100 kilogramů.

Roli vlajkonoše bere jako poctu, proto bude při pátečním zahájení možná i trochu nervózní. "Jít za Českou republiku na olympijských hrách a nést vlajku, to je jedna z největších věcí, které může sportovec zažít," řekl dvojnásobný mistr Evropy.

Před čtyřmi lety v Londýně byl vlajkonošem české výpravy badmintonista Petr Koukal. Jedinou českou ženou, která nesla vlajku při zahájení letní olympiády, byla kajakářka Štěpánka Hilgertová v Pekingu v roce 2008.

Přehled českých a čs. vlajkonošů na letních olympijských hrách:

1920 (Antverpy) - Václav Vohralík, atletika

1924 (Paříž) - František Janda-Suk, atletika

1928 (Amsterdam) - Josef Effenberg, sportovní gymnastika

1932 (Los Angeles) - žádný vlajkonoš

1936 (Berlín) - Josef Klapuch, zápas

1948 (Londýn) - Ladislav Trpkoš, basketbal

1952 (Helsinky) - Vít Matlocha, sportovní gymnastika

1956 (Melbourne) - Zdeněk Růžička, sportovní gymnastika

1960 (Řím) - Jiří Kormaník, zápas

1964 (Tokio) - Karel Klečka, sportovní gymnastika

1968 (Mexico City) - Bohumil Golián, volejbal

1972 (Mnichov) - Ludvík Daněk, atletika

1976 (Montreal) - Ludvík Daněk, atletika

1980 (Moskva) - Imrich Bugár, atletika

1984 (Los Angeles) - bez účasti Československa

1988 (Soul) - Imrich Bugár, atletika

1992 (Barcelona) - Jozef Lohyňa, zápas

1996 (Atlanta) - Václav Chalupa, veslování

2000 (Sydney) - Martin Doktor, rychlostní kanoistika

2004 (Atény) - Květoslav Svoboda, plavání

2008 (Peking) - Štěpánka Hilgertová, vodní slalom

2012 (Londýn) - Petr Koukal, badminton

2016 (Rio de Janeiro) - Lukáš Krpálek, judo

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články