Naše babičky uměly napéct voňavý a zdravý kváskový chléb. Věděly, jak živit chlebový kvásek i jak správně roztopit pec. Nový magazín o dovednostech našich předků. Režie: P. Ležáková, T. Szilvási a J. Berka

Obsah dílu

Přehrát vše

Novým seriálem České televize nás budou provázet moderátoři Tereza Hátleová a Petr Pěknic. Hned v prvním dílu na ně čeká nelehký úkol – upéct kváskový chleba. Budou se muset naučit pečovat o žitný kvásek i namlít vlastní celozrnnou mouku. Zjistí, že upéct chleba v tradiční venkovské peci je pro moderního člověka hotová věda. Podívají se do jihočeského mlýna, který se může pochlubit funkční technologií. Bylinkářka Simona Tancerová, kterou diváci znají ze seriálu Kouzelné bylinky, bude do našeho pořadu pravidelně přinášet tipy tradičního lidového léčitelství. Poradí, jak zatočit s rýmou a nachlazením pomocí křenu selského.


Rady a tipy

Jak vytvořit žitný kvásek a jak o něj pečovat

Kvásek je hrst čistě namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou. Směs si rozmícháme v uzavíratelné sklenici, kterou necháme stát v teple, samozřejmě zatím bez víčka. Směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus. Jakmile kvásek vykvasí, zavíčkujeme ho a do víčka uděláme dírky kvůli přísunu vzduchu. Sklenici s kváskem přechováváme v lednici. Odbornice na pečení kváskového pečiva Lenka Žák, doporučuje neskladovat v lednici společně s kváskem žádné klasické droždí, které může kvásek „nakazit“ a zničit. Máme-li už založený kvásek v lednici, je třeba jednou za 14 dní upéct chleba. » Číst více


Domácí lékař

Křen selský – na rýmu a na virózu

Křen selský dřív rostl na každé zahrádce nebo políčku. Jeho kořen obsahuje více vitamínů C, než dovážené citrusy, a navíc funguje jako přírodní antibiotikum. » Číst více


Stopáž26 minut
Rok výroby 2018
 P ST AD HD
ŽánrMagazín