Upoutávka

Upoutávka

Herbář se vrací na obrazovky České televize s novými díly

Kateřina Winterová a Linda Rybová natočily pro Českou televizi čtvrtou řadu Herbáře. Nových dvanáct dílů představí dalších třicet bylin a poradí, jak s nimi naložit. Především však diváky zavede do kuchyně našich babiček a prababiček za takovými jídly jako jsou uhlířina, merhované koláče, toleranc, oukrop, škubánky, rozhuda či moumelich.

Kateřina s Lindou se pokusí nastínit kousek životního stylu našich předků a jejich vztahu k přírodě a lidem. „Když jsme s Herbářem začínaly, chtěly jsme být zdravé moderní bio mámy. Ale za čtyři roky jsme přišly na to, že bude stačit, když budeme jako naše prabábičky. Ty už totiž moderní, bio, zdravé a trvale udržitelné byly před 150 lety,“ říkají obě protagonistky.

Startujeme čtvrtou řadu

Startujeme čtvrtou řadu

Vedle návratu do minulosti nebudou chybět nové chutě současné gastronomie a zajímavé výlety a rozhovory, v nichž se snoubí témata budoucnosti, trvalé udržitelnosti, držení tradic a ekologie.

Zpátky na venkovský statek, na zahrádku, za pohádkovými recepty, do doby romantického devatenáctého století, idyly První republiky i do pozitivní budoucnosti 21. století se můžete vydat každou neděli v 18:25 na ČT1.

„Nová řada Herbáře se posunula o kus dál a věřím, že pro diváka bude inspirativní. Linda s Kateřinou například uvaří výborná jídla podle receptů z První republiky, na něž se už skoro zapomnělo. Ukážou původní odrůdy zeleniny, která je odolnější, skvěle chutná, a kterou si samy, bez chemických zásahů vypěstují, a pak velmi stylově v kuchyni uvaří … a sní. Čtvrtá řada Herbáře míří k přírodě, tradicím a trvalé udržitelnosti, se vzkazem: To, co jíme, ovlivňuje naše zdraví, náladu a tedy i budoucnost. Téma je mi blízké a tak jsem ráda, že mohu být u toho.“

Lada Macurová, dramaturgie

„Letošní řada Herbáře je poněkud zvláštně rozkročena. Jednou nohou stojí na velmi stylizované podobě českých folklorních receptů a jídel, která se dají nazvat tradiční nebo prvorepubliková. To jsme neviděli v žádné kuchařské show. A druhou má nakročeno k budoucnosti. K budoucnosti, která je dobrá. Ekologická, elektromobilní a trvale udržitelná. Tím jsme vlastně jedni z mála v ČR, kteří se tomuto trendu věnují. Pro nás tvůrce je velmi zajímavé, kam až nás Herbář za čtyři roky dovedl. Jsme sami zvědaví, co na to řeknou divačky a diváci.“

Jaroslav Včela, režie