Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Sebranice

Sebranice Do starých časů se přeneseme v Sebranicích na Českomoravské vrchovině. Společně si prohlédneme usedlost, která tu vyrostla už před několika staletími a dnes je nejen místním unikátem. Roubené stavení patřilo dlouhou dobu rodině Kanýzů. Jeden z nich, Ondřej, byl dokonce rychtářem. Do svých deníků zaznamenával dění v obci a díky tomu si dnes můžeme udělat představu, jak se tu v 18. století žilo. A samozřejmě si celou stavbu pořádně prohlédneme. Je sice roubená, ale na první pohled byste jí odhadli na zděnou. A její velmi vzácnou ozdobou je žudr. Pokud tohle slovo neznáte, pak se dozvíte, že se jedná o přístavek vyčnívající do ulice. V domě dnes hospodaří Radomír Bárta, který tu má i kovářskou dílnu. A nechá nás do ní nahlédnout.

MapaSebranice
videoSebranice
...
video video

Sebranice

Moravská Třebová

Moravská Třebová Moravská Třebová bývala nazývána moravskými Aténami. Při procházce městem vám prozradíme, čím si tohle označení zasloužilo. A představíme vám celou řadu zajímavých staveb. Památkáři tu evidují bezmála stovku domů, které nesou zvenčí i uvnitř stopy renesance. Tento oblíbený sloh sem zásluhou pánů z Boskovic dorazil v době, kdy ještě nebyl zdaleka tak slavný. Za zastavení stojí například budova radnice. Obdivovat budeme například klenby a taky nástěnné malby. Pak se vypravíme na zámek, který nahradil původní gotický hrad, sídlo panstva z Boskovic. Jeho portál je považován za nejstarší renesanční památku u nás. Prohlédneme si taky několik měšťanských domů a na závěr nás čeká cesta ke Kalvárii.

MapaMoravská Třebová
videoMoravská Třebová
...
video video

Moravská Třebová

Nové Hrady

Nové Hrady Zámku Nové Hrady se říká české Versailles. Na jeho místě původně stával hrad, nejprve renesanční, později barokní. V 18. století ho nový pán zboural a nechal si postavit modernější sídlo. Současní majitelé se snaží co nejvíc připomínat staré zámecké časy. Z původního vybavení se sice nedochovalo nic, ale přesto v jednotlivých komnatách mohou návštěvníci obdivovat vzácné kousky mobiliáře. Srdcem zámku je první patro, které taky obývají dnešní zámečtí páni. Vedle interiérů si pozornost zaslouží i místní zahrady. V nich vás čekají nejen květinové a zeleninové záhony, ale taky rokoková část s fontánami a broderiemi, rozárium a přírodní labyrint. A zatímco se společně budeme procházet krásnou zelení, nabídneme vám ještě pozvání do zdejšího muzea cyklistiky.

MapaNové Hrady
videoNové Hrady
...
video video

Nové Hrady

Technické muzeum

Technické muzeum Dlouhá léta fungoval v Mladějově závod, v němž se zpracovávala šamotová hlína z okolních dolů. Provoz tu ale skončil a kdo ví, jak by areál dopadl, nebýt několika nadšenců. Ti se v devadesátých letech minulého století pustili do jeho záchrany a postupně ho proměnili v Technické muzeum. Nejprve zprovoznili úzkorozchodnou železnici, po které se v letních měsících můžete svézt parní mašinou. A pak začali shromažďovat a taky opravovat různé technické zázraky minulých desetiletí. V jejich sbírce se objevily zemědělské, stavební a taky dopravní stroje, z nichž mnohé jsou opravdovými unikáty. Prohlédnout si v muzeu můžete i řadu strojů stabilních, které postupně nahrazovaly mobilní parní lokomotivy. A my vám k té podívané ještě přidáme vyprávění o tom, co všechno pánové podnikají k rozšíření své expozice.

MapaTechnické muzeum
videoTechnické muzeum
...
video video

Technické muzeum

Dům zbrojnošů na Svojanově

Dům zbrojnošů na Svojanově Hrad Svojanov jsme sice společně už navštívili, nicméně stejně si pro jistotu připomeneme aspoň základní okamžiky jeho historie. Založen byl Přemyslem Otakarem II. jako věnný hrad. Po smrti panovníka ho získala královna Kunhuta, která na něm žila se svých druhým chotěm Závišem z Falkenštejna. Ten si ale hradu ani své moci dlouho neužíval a po jeho smrti už Svojanov nikdo tak významný neobýval. Nicméně i další majitelé tu zanechali své stopy. Páni z Boskovic například v 15. století nechali vybudovat hradby s takzvaným Domem zbrojnošů, v němž přebývala hradní posádka a odkud měli strážci přímý vstup na hradby. Dům se dnešních časů dočkal ve velmi autentickém stavu a návštěvníci si v něm staré časy mohou připomenout díky zajímavé expozici. K vidění je v ní například leštěná jezdecká zbroj nebo chladné zbraně.

MapaDům zbrojnošů na Svojanově
videoDům zbrojnošů na Svojanově
...
video video

Dům zbrojnošů na Svojanově

Další stránky:« 2 3 4 5 6 »