Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Kněžské ornáty

Kněžské ornáty Ornát, dalmatika, pluviál. Mluvíme o kněžských oděvech používaných při liturgických obřadech. Několik zrestaurovaných slavnostních rouch a jejich doplňků je právě k vidění v broumovském klášteře. K nejvzácnějším patří mešní souprava prvního hradeckého arcibiskupa a patnáctého arcibiskupa pražského Matouše Ferdinanda Sobka z Bílenberka ze 17. století. Při prohlížení oděvů vyrobených ze vzácných látek a krásně zdobených si povíme o tom, co všechno při takové slavnostní církevní příležitosti musel mít kněz na sobě a při sobě a zároveň zapátráme po tom, jak je možné, že vystavené oděvy vypadají i po tak dlouhé době jako nové.

MapaKněžské ornáty
videoKněžské ornáty
...
video video

Kněžské ornáty

Metuje

Metuje Víte, jak řeka Metuje přišla ke svému jménu? Existuje hned několik pověstí, jedna z nich říká, že kdysi dávno utekl z pekla hříšník, kterého čerti pronásledovali. Když ho jeden objevil, zvolal Meee, tu je! A bylo to. Už na předměstí Náchoda se Metuje vydá do Pekelského údolí. Lemují ho třeba až dvě stovky metrů vysoké skalní stráně, na nichž trampové začali stavět chatky a časem tu vyrostla celá osada. Později dokonce oblíbená výletní restaurace. Po proudu se dostaneme až k ostrohu, na němž stojí Nové Město nad Metují a prohlédneme si i zbytky hradu Výrov a cvičné horolezekcé skály. Celou Metuji samozřejmě prozkoumat nestihneme, na cestu k Jaroměři, kde se vlévá do Labe, bychom potřebovali tak dva dny.

MapaMetuje
videoMetuje
...
video video

Metuje

Vojenské historické muzeum

Vojenské historické muzeum Jedno z největších a nejobsáhlejších muzeí u nás najdeme v Josefově. Miroslav Frost v něm představuje militarie z období od roku 1914 do současnosti. Ve své sbírce má přes dvacet tisíc historických kousků. Některé získal z rodinných pozůstalostí, jiné mu nosí i sami majitelé. Každý exponát je spojen s nějakou osobností či událostí, k mnohým se váží zajímavé příběhy. Prohlédneme si například tři stovky uniforem, části válečného vybavení, ale také ostnatý drát, který připomíná období studené války. Českoslovenká vlajka potřísněná krví je zase vzpomínkou na srpen 1968. Expozici doplňují také dokumenty a fotografie dokreslující dobovou atmosféru.

MapaVojenské historické muzeum
videoPrvní vojensko-historické muzeum v Josefově
...
video video

První vojensko-historické muzeum v Josefově

Křížové cesty v Martínkovicích

Křížové cesty v Martínkovicích Martínkovice na Broumovsku vznikly už ve 13. století. Dlouho měli místní obyvatelé k dispozici jen dřevěný kostelík. Až v sedmnáctém století byl nahrazen kamenným. Jeho patronem je svatý Jiří, kterého připomíná výzdoba v kostele, ale také dřevěná plastika uložená dnes v Broumovském klášteře. Znázorňuje svatého Jiří při boji s drakem a dlouhá léta byla velmi důležitou součástí místních oslav svátku světce. Jak místní pouti probíhaly, o tom si budeme samozřejmě povídat. A prohlédneme si také dvě místní křížové cesty. Nedaleko jedné z nich najdeme kapli svaté Anny, ke které se váže pověst o slepém mládenci. Na závěr vám nabídneme i výlet do okolí.

MapaKřížové cesty v Martínkovicích
videoKřížové cesty
...
video video

Křížové cesty

Kovář Drašnar

Kovář Drašnar Kováři bývali velmi vytíženými a také váženými mistry. Vyráběli nástroje pro práci na poli i pro různá řemesla, chodili za nimi ovšem také pacienti s bolavými zuby. Lékárníci prý zase rádi využívali jejich mrtvou vodu, která dovede třeba ničit bradavice i dneska. Tohle všechno a mnohé další se dozvíme v historické kovárně pana Josefa Drašnara v Polici nad Metují. Kovářský ráj nechali vybudovat benediktýni už na počátku 18. století a určitě by je potěšilo, že mají nástupce. Pan Drašnar se může pochlubit řadou krásných výtvorů, ale také malým muzeem, které vybudoval. V něm jsou k vidění vzácné předměty ze starých časů, například polotovar na výrobu šavle.

MapaKovář Drašnar
videoUmělecké kovářství
...
video video

Umělecké kovářství

Další stránky:« 14 15 16 17 18 »