Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Nové Město

Nové Město Jedním z nejhezčích východočeských měst je Nové Město nad Metují. Jeho historie se píše v roce 1501, kdy začal Jan Černčický z Kácova stavět na ostrohu obklopeném ze tří stran řekou Metuje. Poloha budoucího města se mu zřejmě zdála výhodná z obranných důvodů. Pár desítek let poté ale dřevěné domy zničil požár a noví majitelé začali stavět znovu, tentokrát z kamene. Projdeme si společně náměstí, které sice bylo přestavěno, ale přesto si zachovalo některé původní renesanční prvky. Kolem dokola si ho můžeme projít pod podloubím. Zastavíme se taky ve strážní věži Zázvorka. Bývala součástí městských hradeb, sloužila jako hladomorna, mučírna a vězení a dnes je v ní galerie. A čeká nás i Zadomí, které jinde v Čechách nenajdete.

MapaNové Město
videoNové Město nad Metují
...
video video

Nové Město nad Metují

Procházka Broumovskem

Procházka Broumovskem Broumovsko sice nepatří k nejčastějším turistickým cílům, ale my vás přesvědčíme o tom, že ukrývá hodně zajímavých míst i památek. Naše putování začneme na broumovském předměstí Olivětín. Tamní pivovar, který založili benediktýnští mniši, oslaví příští rok už své třísté narozeniny. Ale kvůli zlatavému moku bychom neměli přehlédnout další místní chloubu. Tou je pomník zakladatele moderního textilního podnikání v kraji Josefa Schrolla. Podstavec pomníku je dílem slovinského architekta Jože Plečnika a vůbec nejstarší vzpomínkou na jeho působení u nás. Pak si prohlédneme kostel v Ruprechticích, který stavěli Kryštof a Kilián Ignác Dientzenhoferové. Nepřehlédneme ani telekomunikační věž na Ruprechtickém Špičáku, která slouží i jako rozhledna a nakoukneme navíc k polským sousedům.

MapaProcházka Broumovskem
videoProcházka Broumovskem
...
video video

Procházka Broumovskem

Na kole po Policku

Na kole po Policku Pokud máte v oblibě poznávání přírodních krás i pamětihodností ze sedla kola, pak vás určitě potěšíme výletem podél řeky Metuje. Můžete ho začít na nádraží v Polici nad Metují, kam vás doveze vlak. Vysadí vás sice kus od města, ale zase to máte, co by kamenem dohodil, do Maršovského údolí, které už před sto lety okouzlovalo trempy i turisty. V Maršově pak zase budeme obdivovat stará roubená stavení, která vyrostla v 18. a 19. století. Poté se vydáme na vyhlídku, která dostala jméno po vichřici Kyril. Ta totiž všem zájemcům o výhled svou razancí odstranila z cesty stromy. A nemůžeme minout ani kostel sv. Prokopa v Bezděkově nad Metují. Patří do skupiny broumovských kostelů a je nejkrásnější barokní památkou na Policku. Podobu mu dali významní stavitelé otec a syn Dientzenhoferové.

MapaNa kole po Policku
videoNa kole po Policku
...
video video

Na kole po Policku

Broumov a okolí

Broumov a okolí Broumov proslavil především benediktýnský klášter, ale zajímavostí v něm najdeme mnohem víc. První zmínka o zdejším panství pochází z časů krále Přemysla Otakara I., kdy ho získali právě benediktýnští mniši. Ač se jednalo o město na českém území, většinu jeho dějin psali obyvatelé němečtí, po kterých tu do dnešních časů také zbyla řada pamětihodností. Patří k nim například luteránský kostel z počátku 20. století v části nazvané Velká Ves. Na jeho stavbu přispěl prý i náchodský kníže Schaumburk – Lippé. Za zastávku stojí i nedaleký Rožmitál, kde si prohlédneme Kytlův statek. Je to jeden z dochovaných statků broumovského typu. Prozradíme vám, co pro ně bylo typické a taky jednu pověst, která se váže ke statku Kytlovu.

MapaBroumov a okolí
videoBroumov a okolí
...
video video

Broumov a okolí

Boučkovo loutkové divadlo

Boučkovo loutkové divadlo Dřevění herci nám předvedou svůj um při návštěvě Boučkova loutkového divadla v Jaroměři. Radost malým i velkým divákům rozdávají v malé roubené chaloupce už od roku 1928, kdy ji nechal vystavět tehdejší principál Rudolf Bouček. Jaroměřské divadlo je druhou nejstarší scénou u nás. Přečkali tu i druhou světovou válku, ačkoliv tehdy jakýsi německý loutkář odvezl nenávratně všechny zajímavé a cenné loutky. Jen pár kousků, které připomínají počátky divadla i jeho principála, se podařilo místním zachránit. Po válce tedy vznikly loutky nové, v souboru byste jich dnes napočítali zhruba půl druhé stovky. Dnešní principál Roman Bedřich Bauer se drží z úcty k zakladateli tradiční podoby herců i představení. S manželkou i loutky vyrábějí, nejoblíbenějším dílem je prý Kašpárek.

MapaBoučkovo loutkové divadlo
videoBoučkovo loutkové divadlo
...
video video

Boučkovo loutkové divadlo

Další stránky:« 8 9 10 11 12 »