Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Micuko

Micuko Tak trochu česko-japonské bude naše další povídání. Zavedeme vás totiž do míst, kde ještě před pár lety vedla téměř neprůstupná hráz socializmu a místo navštívila před koncem 19. století i Japonka Micuko. Stala se tak první ženou z císařství vycházejícího slunce. Se svým manželem měla sedm dětí a právě na poběžovickém panstvím prožila kus svého života. Osudy a strastiplné cesty této ženy vám přiblížíme ve třetím zatoulání.

MapaMicuko
videoPoběžovice
...
video video

Poběžovice

Hasičské muzeum v Postřekově

Hasičské muzeum v Postřekově Sedm kilometrů od Domažlic, v malebné obci Postřekov, objevila Toulavá kamera jedno hasičské muzeum. Vzniklo před sedmi lety – jako nápad jistě oceněníhodné, k jeho realizaci však chyběly peníze. Jenže mecenáši nevymřeli ani v Česku, a tak se postupně nějaká ta korunka nashromáždila a po náročných rekonstrukcích a opravách, které trvaly snad stovky hodin si můžete prohlídnout třeba stříkačku trakařovou z roku 1813 ovládanou ručně. K vidění jsou samozřejmě i stroje modernější a výkonnější.

MapaHasičské muzeum v Postřekově
videoHasičské muzeum v Postřekově
...
video video

Hasičské muzeum v Postřekově

Domažlice

Domažlice Končíme v Domažlicích. Ve městě, jehož historie sahá do desátého století. Mohovití Chodové, chráníce svůj majetek, se rozhodli město ochraňovat před lapky. Stalo se z něj centrum Chodska, které bylo poznamenáno několika požáry. Jeden z nich poznamenal i hrad – ten pak získal koupí otec známého Lomikara a v malebném městě vznikla krásná hradní barokní paráda. A že tohle místo má něco do sebe, věděli i Jirásek, Němcová nebo Vrchlický.

MapaDomažlice
videoDomažlice
...
video video

Domažlice

Sedmihoří

Sedmihoří Na pořádnou procházku vás pozveme do Sedmihoří na Tachovsku. Místní bohaté zásoby dřeva sloužili místním odjaktěživa a hluboké lesy nechaly vytvořit krásnému přírodnímu parku, v němž cválá ojedinělé početné stádo koní. A dozvíte se navíc, proč se Sedmihoří říká právě Sedmihoří.

MapaSedmihoří
videoSedmihoří
...
video video

Sedmihoří

Kolovečská keramika

Kolovečská keramika A skončíme v malebné západočeské obci Koloveč. Na tu narazíte na Chodsku. Slávu si vydobyla už v patnáctém století – proslula totiž výrobou keramiky. Ještě v devatenáctém věku bychom zde narazili na víc než čtyřicet hrnčířských dílen. Pak se řemeslu dařit přestalo. A jak to vypadá v Kolovči dnes – o tom nám poví Rudolf Volf, dědic hrnčířského řemesla a udržovatel této řemeslné tradice. Co všechno tedy musí ovládat šikovný hrnčíř? S čím a jak pracuje? A jak vypadá výsledek jeho práce? To všechno uvidíte právě v posledním zastavení.

MapaKolovečská keramika
videoKolovečská keramika
...
video video

Kolovečská keramika

Další stránky:« 5 6 7 8 9