Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Čertovo břemeno

Čertovo břemeno O mnohých kamenných útvarech legendy tvrdí, že jsou dílem pekelníků. Platí to i o několik stovek metrů dlouhém úzkém skalním bloku v úbočí vrchu Kožich nedaleko Libákovic, jemuž se říká Čertovo břemeno. Kdysi se tu prý v hlubokých lesích usadil poustevník, který dál ďáblům úkol, aby mu ze skály u Plzně do rána donesli balvany na stavbu kaple. Slíbil, že když ho splní, stane se jejich služebníkem. Jenže oni to nestihli, prohráli, a ve vzteku odhodili skálu tam, kde stojí dodnes. My se kolem Čertova břemena projdeme.

MapaČertovo břemeno
videoČertovo břemeno
...
video video

Čertovo břemeno

Malochova stezka na Plzeňsku

Malochova stezka na Plzeňsku V těsné blízkosti města Plzně, nad řekou Berounkou, vede naučná stezka nazvaná Po stopách Františka Malocha. Tento významný botanik a středoškolský profesor proslul jako odborník na cévnaté rostliny, houby, lišejníky a řasy. Na jedenácti zastaveních naučné stezky se můžete seznámit nejen s jeho osobností, ale i s místní faunou a florou, která je skutečně mimořádná.

MapaMalochova stezka na Plzeňsku
videoMalochova stezka na Plzeňsku
...
video video

Malochova stezka na Plzeňsku

Janovský mokřad

Janovský mokřad Nýřany na Plzeňsku letos slaví 750 let od první písemné zmínky o své existenci a 130. výročí povýšení císařem Františkem Josefem I. na město, což si vysloužily v době, kdy se tu těžilo černé uhlí. Avšak před zhruba čtvrt stoletím éra dolování skončila a příroda zaceluje rány, které šachty způsobily. Na okraji městečka byla dokonce loni vyhlášena Přírodní rezervace Janovský mokřad, do níž se nastěhovali velcí kopytníci – novodobí pratuři a exmoorští poníci.

MapaJanovský mokřad
videoJanovský mokřad
...
video video

Janovský mokřad

Plzeňský pivovar

Plzeňský pivovar Plzeň má snad každý z nás neodmyslitelně spojenou s pivem. Vyrábět se tu začalo před víc než sedmi sty lety. Býval to ale nezřídka nápoj nevalné kvality. Traduje se dokonce, že několik sudů skončilo ve stoce. Zlom nastal až v devatenáctém století, kdy se na dvě stě padesát právovárečných rodin spojilo a založily nový měšťanský pivovar. Jeho vybudování svěřili mladému staviteli Martinu Stelzerovi. Společně se podíváme, co se v areálu od té doby změnilo.

MapaPlzeňský pivovar
videoPlzeňský pivovar
...
video video

Plzeňský pivovar

Červené Poříčí

Červené Poříčí Z Plzně do Klatov vede cesta přes Červené Poříčí se stejnojmenným zámkem. V minulém století se do někdejšího šlechtického sídla nastěhoval lesní úřad. Sloužilo také k ubytování a nezadržitelně chátralo. Naštěstí jej v roce 1997 převzal Národní památkový ústav, dočkalo se prohlášení národní kulturní památkou a letos už zve do zrekonstruovaného předzámčí 4na prohlídku expozice s názvem Děti ze zlaté kolébky aneb rané dětství ve šlechtických rodinách v dlouhém 19. století. Její ústřední postavou je Napoleonův syn.

MapaČervené Poříčí
videoČervené Poříčí
...
video video

Červené Poříčí

Další stránky:« 4 5 6 7 8 »